Genoptræningen bliver computerstyret

I fremtiden vil megen genoptræning foregå hjemme ved hjælp af et computerstyret træningsredskab, der er tilpasset brugeren. Tag med til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

I fremtiden vil en stor del af genoptræningen efter skader, uheld eller sygdom formentlig kunne foregå i hjemmet.

For teknologien gør det muligt at tilpasse træningsredskaber til hver enkelt bruger. Og brugeren kan samtidig få feedback fra træningsredskabet.

Sådan noget forsker man i på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet.

Jægersoldat får hjælp af træningsrobot

På instituttet udvikler man fx smarte træningsredskaber til patienter, der går til fysioterapi og får øvelser med hjem.

Og man arbejder med maskiner til handicappede mennesker, fx en tidligere jægersoldat, der faldt ned på et betongulv fra 26 meters højde og blev næsten helt knust i den ene side.

Efter et par års genoptræning ville jægersoldaten gerne selv overtage træningen ved hjælp af en robot, der kunne være en slags computerstyret træningsmakker for ham, så han ikke længere behøvede at trække så meget på familie og venner.

Og forskerne fandt så sammen med ham og fagfolk på flere forskellige robotter, som kunne hjælpe ham.

Udvikler ting i tæt dialog

Forskerne er hele tiden i tæt dialog med terapeuter, læger og andre relevante faggrupper.

- Og vi prøver at skabe en diskussion om, hvad der skal til for at forbedre genoptræningsmulighederne, siger lektor og ph.d. Anders Stengaard Sørensen.

I den korte video her på siden kan du høre Anders Stengaard Sørensen fortælle om, hvordan man udvikler træningsredskaberne og om, hvilke principper man arbejder ud fra.

Se mere om computerstyrede træningsredskaber

DRs Danskernes Akademis hjemmeside kan du se et lidt længere program om, hvordan man ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet arbejder med de computerstyrede træningsredskaber.

Du finder linket til artiklen og videoen på Danskernes Akademi her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk