Glasset på topklasse-mobiler smadrer stadig let

Galaxy Note8 og iPhone 8 kan klare en del bank, før de holder op med at virke. Men glasset er sårbart, og særligt bagsiden er besværlig at skifte.

Glas-bagsiden på iPhone 8 og Samsung Galaxy Note8 er tricky at skifte, når de smadrer. (Foto: Apple & Samsung)

To af de nyeste, mest kraftfulde og dyreste smartphones, du kan købe netop nu, er Samsungs Galaxy Note8 og Apples iPhone 8 Plus. For begge telefoner gælder det, at bagsiden er lavet af glas, hvilket blandt andet hjælper til, at de kan oplades trådløst.

Men glas er som bekendt et sårbart materiale, når telefoner tager en tur i asfalten - og det ved vi jo, at de jævnt ofte gør.

Til Apples nyligt afholdte lancerings-event, gjorde firmaet sig særligt umage for at fortælle, at glasset på de nye iPhones var det stærkeste nogensinde på en smartphone. Men en ting er, hvad marketingsmaskinen lukker ud, noget andet hvordan telefonerne klarer sig i virkelige tests.

Det er der altid en række testere på internettet, der kaster sig over at undersøge, så snart de nye telefoner er kommet på markedet.

En af dem er Phonebuff, der har udsat de to flagskibstelefoner fra henholdsvis Samsung og Apple for en klassisk ‘drop test’. Testen går i sin enkelthed ud på, at begge telefoner falder fra samme højde ned mod en flise, hvor de lander på henholdsvis bagside, hjørne og selve skærmen.

Telefonerne klarer hårde stød - bare ikke glasset

Den første test var netop af glasset på bagsiden.

Som det kan ses i videoen, lander begge telefoner fladt på ryggen fra højden forlomme-på-bukser, hvilket resulterer i lettere smadrede bagsider på begge telefoner.

Selvom telefonerne ikke længere ser så nye ud, fungerer de dog begge stadig upåklageligt.

Et enkelt uheldigt fald direkte på en flise er nok til, at glasset går i stykker på både iPhone 8 Plus og Galaxy Note8. (Foto: Skærmbillede fra PhoneBuff YouTube-video.)

Det gør de også efter anden runde af testen, hvor de to smartphones rammer ned direkte på hjørnet - en klassiker mange nok kan genkende.

Den tredje test består af et fald, hvor telefonerne rammer fladt ned på skærmen. Også her krakelerer glasset en smule i første hug på begge telefoner. Dog er de begge stadig fuldt funktionsdygtige.

Konklusionen af testen er altså, at begge glassider på telefonerne stadig nemt kan smadre, hvis du taber dem på jorden - uanset om du køber den fra Apple eller Samsung. Men det er altså umiddelbart mest kosmetiske skader, og risikoen for at få små glassplinter i fingeren, man skal være nervøs for, da begge telefoner stadigvæk fungerer fint.

Note8 klarer ti hård fald på stål

Phonebuff havde dog også en bonustest i ærmet; nemlig ti fald på skærmen direkte ned på stål, hvor højden tilmed var sat op.

Her klarede Note8 tæt på alle 10 fald, selvom den begynder at se herrens ud. Kameraet og blitzen virkede ikke længere, men telefonen kunne stadig bruges.

Til sammenligning måtte iPhone 8 Plus opgive efter 8 fald, hvor telefonen, simpelthen ikke længere fungerede.

Dog er det rimeligt at konkludere, at begge telefoner kan klare en hel del bank, før de står af, hvis man kan leve med et smadret ydre.

Men glas er altså stadigvæk et materiale, der relativt let går i stykker. Og det kan let blive dyrt, hvis man skal have telefonen repareret - særligt hvis det er bagsiden.

Det viser en test af fra iFixit, som måske er det mest velrenommerede medie, når det drejer sig om at teste, hvor nemt det er at reparere smartphones.

Her får Note8 karakteren 4, mens iPhone 8 Plus svinger sig op på 6 på en skala til 10, hvor en høj karakter indikerer, at telefonen er nem at reparere.

Heller smadre skærmen end bagsiden på iPhone

Dog fremhæver iFixit specifikt, at det på begge telefoner er en stor udfordring at fjerne glasset på bagsiden.

På Note8 er problemet, at bagsiden skal fjernes, uanset hvad der skal repareres inde i telefonen, hvilket er temmelig kompliceret, fordi der er brugt store mængder lim til at holde glasset på plads.

For iPhone 8 Plus lyder vurderingen, at glasset bagpå “er så godt som umuligt at skifte”, særligt fordi den spole, der bruges til at oplade trådløst, er fæstnet til bagsiden. Apples officielle pris for at få nyt glas bagpå er da også højere, end hvis man skal have skiftet skærmen.

Så er du fummelfingret, eller vil du bare gerne være på den sikre side, er det måske en god idé, at udstyre din dyre glastelefon med et cover.

Facebook
Twitter