Gmail runder en milliard brugere

Tolv år efter lanceringen, runder Googles mailtjeneste nu et skarpt hjørne - en milliard brugere.

Det er blandt andet Googles Android-mobiler, der er med til at drive Gmail-tjenesten frem. (Foto: Lee Jae-Won © Scanpix)

Det går hastigt fremad for Googles populære mailtjeneste, Gmail. Tjenesten, der blev lanceret i 2004, er på lidt under et år vokset med 100 mio. brugere - og har nu en milliard aktive brugere.

Det skarpe hjørne er især markant, fordi der netop er tale om aktive brugere - altså brugere, der logger ind og tjekker deres mail med jævne mellemrum. Det oplyses dog ikke, om der er gengangere med flere aktive mailkonti, blandt milliarden.

Det forklarede Google-chef Sundar Pichai i en telekonference kort efter at Googles moderselskab, Alphabet, fremlagde sine første tal efter færdiggørelsen af den store omstrukturering, selskabet påbegyndte sidste år.

Mere værd end Apple - for en tid

Google er nu kun et blandt flere selskaber under Alphabet, der i alt høstede 4,9 mia. dollars i profit i kvartalet. Det efterfølgende hop i aktiekursen gjorde Alphabet mere værd end Apple, der ellers i en rum tid har været anset for at være verdens mest værdifulde selskab, målt på værdien af selskabets aktier.

Apples aktie har dog været faldende gennem længere tid.

Google tjener stort set alle sine penge på reklamer, og Gmail-tjenesten har næsten fra sin start rummet reklamer, der tilpasses brugerens interesser. Det sker via automatisk scanning af brugerens mails. Får man mange mails og cykler og rejser, får man også reklamer om det.

Google bag hovedparten af smartphones

Selv om danskerne er glade for Apples iPhone, er det globalt Google, der sidder solidt på smartphone-tronen med sit Android-system, der udgør op mod 85 procent af alle solgte mobiler i verden.

De fleste mobilproducenter vælger at lægge Googles tjenester ovenpå Android-systemet, og når nye Android-brugere tager en mobil i brug, skal de oprette en Google-konto, hvor en Gmail-konto som udgangspunkt følger med.

Android har vist sig at stå særligt stærkt i verdens lidt fattigere lande, hvor mange brugere for første gang stifter bekendtskab med nettet via en smartphone.

I EU undersøges Googles praksis med Android-systemet, der er under luppen fordi Google, ifølge flere klager, benytter sin dominerende position med Android-systemet til at fremme andre tjenester, for eksempel Gmail.