Google får spansk millionbøde for ændrede brugervilkår

Sagen om samkøring af brugerdata hos Google fortsætter med at husere. Flere europæiske datatilsyn uddeler bøder til Google for ikke at informere godt nok om indsamling af persondata.

Google samkører brugerdata fra sine mange tjenester - og det er et problem, mener datatilsyn. (Foto: MIKE BLAKE © Scanpix)

Den drilske sag om Googles ændrede brugervilkår, sammenlægning af databaser og bredere brug af personfølsomme oplysninger til reklameformål, fortsætter med at udløse ballade rundt omkring i Europa.

I sommer lagde det franske datatilsyn ud med en bøderunde til Google og det var blot første del af en længere serie sager, der nu foreløbig kulminerer med en bøde fra også det spanske datatilsyn (linket åbner en PDF på spansk).

Bøden er på tre gange 300.000 euro, svarende til 6,7 mio. kroner. Det er en streng straf efter spansk lov, men en dråbe i havet i forhold til Googles omsætning, der sidste år landede på små 274 mia. kroner.

Den langvarige sag handler om den brugeraftale, man accepterer, når man opretter en konto hos en af Googles utallige tjenester. Denne brugeraftale beskriver blandt andet hvad Google gør med de data, som brugerne lægger ind.

Nemmere at overskue, men...

Tidligere har brugerne skullet acceptere en aftale for hver enkelt af Googles tjenester, men i begyndelsen af 2012 indførte Google een samlet brugeraftale, der skulle gælde på tværs af alle selskabets tilbud.

Ifølge Google selv var hensigten at gøre det nemmere for folk at overskue reglerne hos Google. Men kritikerne var hurtigt ude og påpege, at Google samtidig samkører en masse brugerdata, og dermed får mulighed for at tegne et yderst præcist billede af brugernes personlighed og interesse - og at disse oplysninger kan bruges til reklameformål, som brugerne måske ikke havde sagt ja til, hvis de var blevet informeret forlods.

Nu kan information om indholdet i brugernes mails bruges til annonceformål på YouTube, ligesom at Google frit kan samkøre søgemønstre med data om brugerens venner på Google+. Bare for at nævne et par eksempler.

Google: Vi overholder loven

Google har hele vejen igennem afvist at have handlet i strid med europæisk lov, men en række datatilsyn, anført af det franske, har været uenige. Første skridt var at sende Google en vejledning i hvordan selskabet kan ændre sin praksis, så den overholder reglerne i Europa - andet skridt var bøder.

Den første faldt i sommer fra Frankrig, efterfulgt af den nye bøde fra Spanien - og en række lande, blandet andet Holland, Italien og Tyskland, barsler også med sager.

Google kritiseres blandt andet for ikke at infomere godt nok om, hvad der foregår.

Kampen om privatlivet ventes at spidse til de kommende år, når EU som ventet vedtager et stramt regelsæt, der blandt andet regulerer, hvad internetvirksomhederne må med brugernes data uden at spørge om lov.

Det danske datatilsyn har ikke udtalt sig i sagen.

Facebook
Twitter