Google går dimse-amok: Lancerer 6 nye produkter

Google sætter en tyk streg under, at de langt fra er færdige med at udvikle gadgets - og firmaets digitale assistent skal binde det hele sammen.

Sabrina Ellis, Director of Product Management at Google, fortæller her om de nye Google-telefoner Pixel. (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

Google, er det ikke dem der med søgemaskinen, kort og andre digitale services?

Jo… Men at de nu også har tænkt sig for alvor at melde sig ind i hardware-kapløbet, er netop blevet slået fast med syvtommersøm på en pressevent i San Francisco.

Google præsenterede her til aften to telefoner, Google Home, en ny Chromecast, en VR-brille og en ny router, hvilket gjorde det til den Google-event i historien, hvor flest nye gadgets blev introduceret på samme tid.

Udover de mange dimser var der stærkt fokus på Google Assistant, firmaets kunstigt intelligente assistent, som er dybt integreret i flere af de ovennævnte produkter. Ifølge firmaets direktør Sundar Pichai er målet med assistenten, “at bygge et personligt Google til alle brugere.”

Dette lod Google forstå kun kan lade sig gøre, hvis man både bygger hardware og software - et statement Apples stifter Steve Jobs gentog utallige gange i sit liv.

Vi giver her et overblik, over de mange nye produkter:

Pixel er det nye Nexus - og Googles helt egen

Telefonerne først.

Google introducerede to af slagsen Pixel på 5 tommer og Pixel XL på 5,5. Begge telefoner har de samme specifikationer - kun størrelsen på skærmen er forskellig.

Begge telefoner bærer kun Google-navnet, og er for første gang designet af Google selv. De er altså ikke som tidligere produceret af en anden mobilproducent som LG eller Huawei.

Google Pixel ligner mange andre telefoner. (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

Telefonerne kommer med nyeste udgave af Android - Nougat - installeret og nye opdateringer af Android bliver fremover automatisk installeret.

Google-assistenten er vigtig del af Pixel og er integreret på en måde, der i høj grad minder om Apples Siri, hvor et langt tryk på hjemmeknappen aktiverer assistenten.

Telefonernes specifikationer hører til på aller øverste hylde, uden at man dog nogensinde må forveksle det med, hvor godt de virker i den virkelige verden.

Men skal man tro Google, så er der i sandhed tale om en telefon i topklasse. Ifølge firmaet har kameraet fået tildelt den højeste karakter - også højere end iPhone 7 - der nogensinde er givet til et mobilkamera hos DxOMark. Hvordan det er i virkeligheden, er vi nok snart klogere på, når anmelderne har fået telefonerne i hånden

Hvis den video Google viste taler sandt, er kameraet i hvertfald lynhurtigt og videokameraet kommer med seriøs billed-stabilisering.

Køber man en Pixel, får man ubegrænset foto og video-plads på Google Fotos i skyen, så man aldrig løber tør for lagerplads på telefonen. Billederne bliver nemlig automatisk uploadet og derefter fjernet fra telefonen.

Batteriet kan ifølge Google give dig 7 timers batteritid på blot 15 minutters opladning, så også her har de adresseret et problem, som mange iPhone-brugere har beklaget sig over.

Google introducerer samtidig en 24/7 live kundesupport, hvor du kan give supporteren mulighed for at overtage din skærm. At det potentielt kan være et sikkerhedsproblem at vænne folk til at lade andre overtage skærmen, er en helt anden sag.

At Google går direkte efter struben på iPhone skinnede tydeligt igennem. Fx har de bygget en quick switch adapter, der ligger i æsken, så man super-nemt kan skifte fra iPhone og få sine ting med sig.

Nå nu vi taler om iPhone, så kan udseendet på de to Pixel-telefoner på afstand nemt forveksles med en iPhone, hvis man ser dem forfra. Dog er Google styret langt uden om det kiksede kamera-bump på bagsiden som iPhone har, hvilket Google da heller ikke kunne dy sig for at nævne.

Den billigste Pixel kommer i USA til at koste 649 dollars uden abonnement på Google Store. Den kan forudbestilles fra i dag men ikke i Danmark.

Google Home lytter altid

Google viste allerede tilbage i maj den nye dims Google Home frem - firmaets svar på den populære Echo fra Amazon.

Men hvor demonstrationen i maj blot var en teaser, er Google nu klar med det færdige produkt.

Den kombinerede højttaler og mikrofon er et forsøg på at gøre det naturligt at bruge stemmen til at kommunikere med Googles services - og med andre services - via Googles digitale assistent.

Det er den i midten, der er Google Home. Den fås i flere farver. (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

Man siger bare OK Google, og Google Home er så klar til at lytte på, hvad du har at sige, og forhåbentlig også at give dig et brugbart svar.

Heldigvis sidder der på Home en mute-knap til mikrofonen, så man aktivt kan fravælge, at Google må lytte med.

Udover at være en assistent der hurtigt kan svare på alt mellem himmel og jord, er Home samtidig en musikafspiller.

Ved hjælp af stemmestyringen kan man fx styre Spotify, radio-appen Tunein, samt Googles egen Google Play Music. Du kan også bruge Google til at søge efter en sang, du ikke helt kan huske navnet på, hvis du fx kan forklare, hvilken film musikken har været med i.

Ligesom med musiksystemet Sonos, kan flere Google Home forbindes med hinanden, så du kan spille den samme sang i flere rum.

Home kan også bruges til at styre lys, som fx Philips Hue-pærer, og termostater med stemmen.

Har du både en Google Home og en Chromecast, kan du stemmestyre dit TV via Google Home. Du kan også vælge at se dine billeder fra Google Foto, alene ved at fortælle Home, hvilke billeder du vil se på dit TV.

Google fortalte samtidig, at det snart bliver muligt for andre firmaers apps, at integrere med Home, så man fx kan bestille en taxa med stemmen, direkte fra sofaen, uden man behøver komme i nærheden af sin telefon.

Assistenten virker dog i første omgang kun på engelsk, så for mange danskere vil Google Home ikke være nogen stor hjælp endnu.

Prisen i USA bliver 129 dollars. Google Home kan bestilles i USA fra i dag, og bliver sendt på gaden 4. november.

Ny Chromecast understøtter 4K

Googles nok mest populære hardware-produkt, Chromecast, har også fået en opgradering. Den nye udgave hedder Chromecast Ultra.

Den nye Chromecast Ultra understøtter 4K og HDR- og ligner lidt en Chromecast Audio. (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

Den lille dims, som gør det super simpelt at streame alverdens indhold til TV-skærmen, understøtter nu både billeder i 4K og HDR - vel at mærke hvis du har et TV, der kan vise det.

Chromecast Ultra kommer til november og prisen lander i Danmark på 630 kroner, hvilket er en lettere forhøjet prislap sammenlignet med den nuværende model.

Den originale Chromecast er solgt i 30 millioner eksemplarer.

Ny VR-brille

Google introducerede også en ny virtual reality-brille, som har fået navnet Daydream View.

Som med Samsungs Gear VR, skal man sætte sin egen telefon ind i brillen, før den virker.

Det kræver dog at din Android-telefon er Daydream-klar. Er den det, forbinder telefonen til gengæld trådløst.

Rød er en af tre farver Googles Daydream VR headset kommer i REUTERS/Beck Diefenbach (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

På det ydre adskiller brillen sig ved at være beklædt med bløde stofmaterialer, i stedet for plastik.

Der følger også en controller med, som man kan holde i hånden, og som kan registrere dine håndbevægelser.

Ny router

Google fandt også tid og plads til at introducere noget så usexet som en ny router.

Google Wi-Fi, som routeren hedder, skulle ifølge firmaet gøre det nemt at linke flere enheder sammen, så man kan få godt WI-Fi i hele hytten. Og det er trods alt ikke så ringe endda, hvis man er en af de mange, der kæmper med hjørner af lejligheden eller huset, hvor dækningen ikke er ordentlig.

Google Wi-Fi er den hel del pænere end langt de fleste routere på markedet. REUTERS/Beck Diefenbach (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)

Selvom Google Wi-Fi lidt ligner en røgalarm, er det uden tvivl en af de pæneste routers, der er lavet, hvilket gør det langt mere uproblematisk at placere den rundt omkring i hjemmet.

Google Wi-Fi vil koste 129 dollars for en og 299 for en pakke med tre. Routeren kan forudbestilles i november og leveres i december. Om det også gælder Danmark vides endnu ikke.

Afsluttende bemærkning

Google har med den store satsning på hardware kombineret med Google Assistant lagt en meget tydelig strategi.

Direktør Sundar Pichai, sagde det helt tydeligt fra scenen: “Vi skifter nu fra en mobile first til en AI-first verden” - altså fra en mobil til en kunstigt intelligent verden.

Tanken er, at computere - såsom Google Home - bare er noget der er der, når vi skal bruge det. Men for at den vison kan føres ud i livet, mener Google, at det er nødvendigt, at de bygger deres egne hardware-produkter.

Rick Osterloh, som netop er chef Googles hardware, sluttede af med at gentage den nye fortælling.

- Vores mission kan kun lade sig gøre, hvis vi både bygger hardwaren og softwaren, sagde han.

Google har altså fuldt ud tilsluttet sig, Apple-stifter Steve Jobs mantra, og samtidig meldt sig på banen som en endnu mere direkte konkurrent til Apples imperium. Det skal blive spændende at se, hvad Samsung og de andre Android-producenter, synes om det.