Google gør dansk astronom verdenskendt i dag

Ole Rømers opdagelse af lysets hastighed er i dag på forsiden af søgemaskinen. Det har allerede skabt udenlandske overskrifter.

Det er dette billede bare animeret, som vi møder på forsiden af Googles søgemaskine i dag. (Foto: Google doodle © Google)

I dag er det præcist 340 år siden, at opdagelsen af lysets hastighed blev publiceret i Europas første akademisk blad Journal des Scavans.

Artiklen fra 1676 beskrev, hvordan den danske astronom Ole Rømer i Paris en lille måned tidligere (den 9. november 1676) havde bevist, at lyset havde en hastighed. Noget der er en fundamental del af fysikkens grundlag i dag.

Derfor har Google valgt at ære opdagelsen og Ole Rømer med en såkaldt "doodle", en animation af Googles logo, som kan ses hele dagen på Google.com og google.dk, hver gang du vil søge efter noget.

Udenlandske aviser omtaler Rømers opdagelse

Hvis du klikker på animationen, kommer du over til Wikipedia og kan læse mere om Ole Rømers opdagelse.

Ifølge Google udføres der mere end 3 milliarder søgninger om dagen, og flere internationale medier har allerede skrevet om animationen af Rømers opdagelse. Blandt andre engelske The Independent, The Telegraph og indiske Indian Express.

Rømer-animationen bliver dog ikke vist i USA, hvor en særlig doodle mindes, at det i dag er 75 år siden angrebet på Pearl Harbour.

Ios omløbstid omkring Jupiter svingede

I animationen ses Rømer foretage observationer af Jupiters inderste måne Io samt en original illustration af Solen, Jorden, Jupiter og Io fra artiklen i 1676.

Rømers målinger afslørede, at Ios omløbstid om Jupiter afhang af Jordens afstand til Jupiter, hvilket han forklarede med, at lysets hastighed måtte være endelig.

DR K-serien Store Danske Videnskabsfolk fortalte historien den 9. november – årsdagen for Ole Rømers opdagelse. Du kan se opdagelsen forklaret i programmet herunder eller ved at klikke på linket her. Du kan også læse de to nedenstående artikler om Ole Rømer.

Andre doodles med dansk islæt

  • Googles første såkaldte doodle - altså tegning på søgesiden - så dagens lys i 1998, og siden da har der været flere end 2000.

  • Ole Rømer er dog ikke den første danske videnskabsmand, som Google har hædret globalt.

  • Niels Steensen: Den 11. januar 2012 fik anatomen og en af geologiens grundlæggere Niels Steensen også en doodle – i anledning af sin 374-års fødselsdag.

  • Inge Lehmann: Statsgeodæt og seismolog Inge Lehmann, der opdagede, at Jorden har en indre fast kerne, blev hædret den 13. maj 2015 på sin 127 års fødselsdag.

  • Tycho Brahe: Den danske astronom Tycho Brahe blev fejret på sin 467 års fødselsdag den 14. december 2013. Men den doodle kom kun ud i Danmark, Tjekkiet og Nordafrika.

  • Derudover har doodle hædret danske malere, forfattere og kulturpersonligheder. Blandt andre Karen Blixen, Anne Ancher og Robert Storm Petersen.

  • Gå selv på opdagelse i arkivet.

Facebook
Twitter