Google smadrer prisen på data i skyen

Drastisk lavere priser skal lokke endnu flere til at gemme deres data på Google Drev.

Google pressser prisen på data i skyen helt i bund. Nu kan du få 100GB plads for 10 kroner om måneden. (© Colourbox)

Opbevaring af data online, er en nem og bekvem måde altid at have adgang til sine data på, uanset om man har sin telefon, pc eller tablet i hånden.

Men prisen kan for mange være grunden at de fravælger denne løsning.

Den barriere har Google nu tænkt sig at fjerne, og de har derfor givet prisen for deres cloud-service Google Drev et ordentligt tryk i nedadgående retning.

Det koster de forskellige services

Prisen på 100 GB data er sat ned fra 5 til 2 dollar om måneden, så det i danske kroner nu koster lige omkring en rund tier at opbevare sine data på Googles servere.

Til sammenligning så koster 100 GB hos Dropbox 10 dollar - altså 5 gange så meget. Det samme er tilfældet hos firmaet Box, der driver en tilsvarende løsning.

Microsoft - der netop har omdøbt deres cloud-service fra SkyDrive til OneDrive - gør hvad de kan, for at gøre det besværligt at finde prisen på produktet. Faktisk er man nødt til at logge ind på en OneDrive-konto, for at kunne finde den oplysning.

Men når det er gjort, kan man se at, det her koster 45 kroner om måneden. Svinger du kreditkortet og betaler for et helt år giver de dog en klækkelig rabat. Det koster 279 kroner, hvilket bringer den månedlige pris ned på 23 kroner.

Hvis 100 GB ikke er nok til dit behov, så har Google også mast prisen på 1TB plads (1000 GB) ned til 55 kroner om måneden - det kostede før fem gange så meget.

Meget ens services - men lidt forskelligt fokus

Udover prisen, er der naturligvis små forskelle i brugerfladen og den måde deres services er skruet sammen.

Både Microsoft og Google vil gerne integrere deres back-up løsninger med henholdsvis Office-pakken og Google Docs, så du kan oprette og redigere dokumenter.

Box satser på at det skal være nemt at samarbejde og har deres hovedfokus på firmaer, mens Dropbox måske er den af de fire nævnte services, der står mest rent på at være et sted, hvor du gemme dine filer og nemt kan dele dem fra.

Er der forskel på hvilke rettigheder du afgiver?

Og så er der jo lige det med hvad du egentlig siger ja til, når du sætter hak ved at du accepterer vilkårene for brug af deres tjenester.

Alle fire firmaer er amerikanske, og derfor vil aftalen man indgår med de fire firmaer være under amerikansk lovgivning, men der ikke noget der entydigt peger på, at det fra en juridisk betragtning er bedre at gemme sine data hos det ene eller det andet firma.

Teknologimagasinet The Verge gjorde for et stykke tid siden forsøget med at sammenligne vilkårene for Google Drive, Dropbox og Apples iCloud (sidsnævnte kan ikke helt sidestilles som en ægte back-up service).

Overordnet set fandt de ikke nogen nævneværdig forskel på hvad de forskellige firmaer beder om af tilladelser fra brugeren.

Deres undersøgelse viste at alle firmaerne er nødt til at indhente en række tilladelser, for eksempelvis at kunne flytte data rundt mellem forskellige servere i verden, og for at kunne tilbyde brugerne at dele dokumenter med andre.

De mener derfor at det til syvende og sidst handler om hvilket firma man stoler mest på, ikke mindst fordi at vilkårene for brug af disse services ændrer sig løbende.

Uden at have nærlæst de fire ovennævnte tjenesters terms and conditions, så deler Jesper Lund, næstformand i IT-Politisk Forening, betragtningen om at der ikke er væsentlige forskelle i de vilkår man accepterer hos de forskellige amerikanske cloud-firmaer. Men uanset hvilket firma man vælger har Jesper Lund et råd:

- Jeg ville altid kryptere mine data inden jeg uploader dem, uanset hvilken cloud-service jeg bruger, siger han til dr.dk.

Facebook
Twitter