Google har de sidste 11 måneder indsamlet oplysninger om Android-telefoners fysiske placering og sendt dataene tilbage til egne servere - uagtet at placeringstjenester er slået fra på telefonen og endda selvom, der ikke er noget SIM-kort i.
Det viser en undersøgelse som mediet Quartz har foretaget. En talsperson fra Google bekræfter overfor Quartz, at det er korrekt.
Brugerens placering indhentes via data fra de telefonmaster, som telefonen har været i nærheden af, der så kædes sammen med telefonens unikke ID-nummer. Det er ikke muligt for brugeren selv at slå funktionen fra eller til. Det styrer Google egenrådigt.
Google oplyser til Quartz, at de nu vil udfase denne praksis, så de fra slutningen af november ikke længere henter placeringsdata på denne specifikke måde.
Google: Vi gemmer ikke dataene
Den unavngivne talsperson fra Google forklarer til Quartz, at dataene er blevet sendt til et system, der leverer beskeder og push-beskeder til brugerne. Men afviser samtidig, at de har gemt lokationsdataene på firmaets servere, selvom dataene er blevet sendt til dem.
Samme talsperson understreger også, at de indsamlede placeringer er “fuldstændig adskilt fra placeringstjenester, som giver enhedens placering videre til apps“. Det kunne fx være en vejr-app, du har givet tilladelse til må bruge din placering, så den kan vise vejret, der hvor du befinder dig lige nu.
Google giver ikke nogen forklaring på, hvorfor funktionen overhovedet er aktiveret. Og de afviser, at de aktivt har brugt disse placeringsdata, som kunne være interessante for de annoncører, som er firmaets væsentligste indtægtskilde.
Annoncørerne kan fx bruge placeringsdata til at lære, hvilke butikker du besøger - men altså i udgangspunktet kun, hvis du har tilladt det.
Indsamling foregår på alle nyere Android-enheder
Ifølge Quartz’ undersøgelser kan indsamlingen ikke kobles sammen med specifikke telefon-modeller.
Det er foregået på alle nyere Android-telefoner, da indsamlingen af telefonmast-data kombineret med telefonens unikke ID angiveligt er en integreret del af styresystemet.
Nærmere bestemt er der tale om en funktion, som er blevet aktiveret i starten af 2017 i Googles beskedleverings-service Firebase Cloud Messaging.