Google vil have pakkedroner på vingerne i 2017

Hvis lovgivningen tillader det, vil der ikke gå længe, før pakkelevering med droner kan blive en realitet.

Sådan ser Googles drone ud. Hvis deres planer holder stik, risikerer du at møde en allerede i 2017. (© Google)

Pakkelevering med droner. Vi har hørt om det flere gange, men indtil videre er det stadig mere koncept end virkelighed.

Men måske ikke så længe endnu.

Google har netop sat årstal på, hvornår de håber, at deres Project Wing kan operere.

- Vores mål er at få en kommerciel forretning op at køre i 2017, sagde David Vos, chef for Google's Project Wing, i går til en konference om kontrol af luftrummet, afholdt i Washington DC.

Lovgivningen er ikke klar

Ligesom Amazon, Walmart, DHL og andre der har meldt sig interesseret i at levere varer via luften, så er den største udfordring lovgivningen.

De amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) er nemlig temmelig tilbageholdende med at give virksomheder carte blanche til at erobre luftrummet med en mindre hær af små robotflyvemaskiner.

Og det er netop beslutningstagerne, som Google forsøger at lægge pres på.

- Vi er i gang med en kampagne her, men samarbejder med FAA, og andre grupper der arbejder med droner og luftfart, for at sætte skub i tingene, forklarede David Vos ifølge Reuters.

Droneregister på vej

Et af de tiltag, der allerede er sat i gang fra de amerikanske lovgiveres side, er oprettelsen af et droneregister, hvor alle, der flyver med droner, skal registreres.

Netop nu er et udvalg bestående af de relevante myndigheder og drone-interessenter - som fx Google - ved at færdiggøre deres anbefalinger til lovgiverne. Målet er, at de nye regler for registrering af droner skal vedtages inden jul.

Det er endnu uklart, om de kommende regler også er tænkt til at omfatte folk, der flyver små droner på hobbyplan.

Danmark arbejder med lignende tiltag

Men det er ikke kun i USA der er ved at komme skub i tingene. I Danmark bliver der også arbejdet på klarere regler for droner.

Syddansk Universitet og Trafik- og Byggestyrelsen har netop indgået et samarbejde, der gør, at myndighederne kan trække på universitets ekspertise på området.

Et af de tiltag, der netop nu bliver kigget på, er en dronenummerplade, der skal give fuld klarhed over alle kommercielle flyvende robotters placering i luftrummet i Danmark.

- Hvis den kommercielle droneindustri skal blive en succes, vil det kræve befolkningens tillid til sikker og lovlig drift. Løsninger skal være enkle, billige og lette at føre ud i livet for at opnå succes. Jeg tror, at dronenummerpladen vil leve op til alle disse krav, siger Brad Beach, leder af Syddansk Universitets dronecenter, SDU UAS Center.

Folket skal acceptere droner i luften

Ligesom i USA er den hastige udvikling af droner også herhjemme løbet fra den nuværende lovgivning.

- Vi ser for tiden en stærk vækst i udbredelsen og anvendelsesmulighederne af droner. Denne udvikling udfordrer i høj grad reglerne for anvendelse af droner, som stammer fra en tid, hvor der ikke var tænkt på vor dages brug af droner, siger Per Schmock, kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen.

Og det er ikke kun udfordringer i forbindelse med sikkerheden, der skal få folk til at acceptere droner. Fx er der også store uklarheder om, hvad det kommer til at betyde for vores byer, hvis luftrummet pludselig er fyldt med flyvende robotter, som indtil videre er alt andet end lydløse.

- Der er derfor behov for at tilpasse og indrette nye regler, således at de nye muligheder, der ligger i droner, kan udnyttes bedst muligt samtidig med, at der sikres offentlig accept af droner, siger Per Schmock, kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen.

En britisk rapport har tidligere i år anslået, at droneindustrien i 2050 vil give helt op til 150.000 arbejdspladser og omsætte for 15 milliarder euro - over 100 miliarder kroner.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1061169930600197

Facebook
Twitter