Google vil lære børn at kode med klodser

Project Bloks er en åben platform, der ved hjælp af fysiske objekter skal gøre børn interesserede i kodning.

Børn skal lære tankegangen bag kodning gennem leg. Her ses nogle af de klodser, man kan sætte sammen.

De fleste tænker måske på computerkode som et mærkeligt nørdet og lettere uforståeligt skriftsprog.

Men i Googles nye Project Bloks er der ikke et eneste bogstav eller ord.

I stedet er sproget og kommandoerne erstattet af fysiske klodser, som skal gøre det sjovt og intuitivt for børn at komme i gang med at kode. På engelsk kaldes konceptet tangible coding - kode, der er til at tage og føle på.

Ifølge Google er målet med projektet, at give børn muligheden for gennem leg og i samarbejde med andre børn, at udvikle den samme tankegang, som bruges, når man skriver computerkode.

Bloks består af tre forskellige komponenter

Bloks består af tre forskellige elementer, som skal forbindes med hinanden: Brain Board, Base Boards, og pucks.

En puck er selve visualiseringen og fysiskgørelsen af hvad klodsen kan. Det kan fx være en tænd/sluk-kontakt eller en drejeskive fra 1–5, der styrer hastighed. Eller det kan være en knap, der fortæller en robot, den skal bevæge sig fremad.

Et udvalg af de pucks, der eksekverer computerkoden. (© Google)

En puck placeres på et base board, som er i stand til at ‘læse’ hvad pucken kan, og som også kan forstå, om den er aktiveret eller ej.

Base boards er magnetiske og sættes sammen med andre base boards, som tilsammen udgør en kommando, og de kan også give feedback til barnet - enten ved at lyse eller gennem vibration (haptisk feedback) - for at signalere til barnet, at der sker noget.

Den sidste komponent - et brain board - er selve computerdelen, som bliver drevet af den ultra billige computer Rasperry Pi Zero (30 kroner).

Brain board kan kommunikere med de eksterne enheder, man ønsker at styre - fx en el-pære eller en robot - og kan altså udføre kommandoer på baggrund af byggeblokkenes funktioner og rækkefølge.

Bloks er en åben platform

Googles nye koncept er en viderebygning på mere end 40 års eksperimenter indenfor kodning med objekter, som blandt andet tæller Lego Mindstorms.

Det nye - og faktisk hele grundtanken bag Project Bloks - er ifølge Google, at det er en åben platform.

Det er altså ikke tanken, at det er Google, der skal bestemme, hvilke pucks der eksisterer, og hvad de kan gøre. Det skal derimod være helt åbent for alle at være med til at udvikle nye komponenter og funktioner.

Google viser vejen

Google har dog lavet et par eksempler, for at vise hvad nogle af mulighederne kunne være.

Blandt andet har de lavet en musikafspiller, hvor børnene selv kan bestemme hvilke instrumenter der skal spille, og hvor højt. Lyden sendes så trådløst fra Brainboard til en højtaler.

Men Bloks kan også spille sammen med de smarte dimser, som i høj hast er på vej ind i mange hjem. Fx kan man sætte klodserne sammen, så en el-pære tænder, når temperaturen i rummet falder.

Begge eksempler kan ses i videoen ovenfor.

Bloks er ikke færdigudviklet

Project Bloks er stadigvæk på et tidligt stadie, og er i øjeblikket kun tilgængelig på test-basis for udvalgte skoler.

Man kan dog melde sin interesse i at deltage i det videre forskningsprojekt, som ifølge Google har til formål at udvikle fremtidens undervisning i computer-programmering for børn.

Der findes dog allerede en række forskellige løsninger på markedet, som gør det nemt for børn at komme igang med at kode.

Senest har Googles naboer fra Apple udviklet en iPad-app til børn ved navn Swift Playgrounds. Den bliver udgivet til efteråret samtidig med det kommende styresystem iOS 10.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk