Det er under et år siden, at Google-selskabet Deepmind satte tech-verdenen på den anden ende, da den kunstige intelligens AlphaGo vandt i brætspillet Go mod verdens bedste spiller, Ke Jie.
Det var afslutningen på omkring et halvt år, hvor den havde slået hele verdenseliten på lige så overbevisende vis. Men nu har AlphaGo fundet sin overmand.
I en artikel i tidsskriftet Nature beskriver Deepmind, hvordan de har udviklet en ny udgave af den kunstige intelligens, der nu hedder AlphaGo Zero. De har så sat den nye Zero-udgave til at spille 100 spil Go mod den gamle Alphago. Resultatet var, at Zero vandt samtlige hundrede kampe.
Har lært på egen hånd
Det endnu mere bemærkelsesværdige er, hvordan den nye AlphaGo Zero blev den bedste Go-spiller på planeten. Den oprindelige AlphaGo blev fodret med data fra millioner af Go-spil, hvorefter den brugte erfaring fra de data til at lære spillet.
Zero er derimod kun blevet programmeret med reglerne for Go, og den kunstige intelligens har derefter spillet omkring 5 millioner kampe mod sig selv. Den har altså aldrig 'set', hvordan mennesker spiller Go.
Deepmind skriver på sin hjemmeside, at Zero dermed "ikke er begrænset af den menneskelige viden". Udfordringen med Go er, at spillet er så komplekst, at spillere er nødt til at tænke strategisk og kreativt. Man kan ikke læne sig udelukkende op af, hvad statistikker siger, er de mest fordelagtige træk.
Amerikanske Go-eksperter er allerede begyndt at analysere på Zero, fordi den har udtænkt helt nye strategier, der ikke er set før, skriver Gizmodo.
Men selvom AlphaGo Zero har lært sig selv at spille det 2.500 år game brætspil, er vi stadig langt fra noget, der minder om menneskelig intelligens. AlphaGo Zero kan kun spille Go - ikke engang andre brætspil endnu.
Imponerende, men ikke overraskende
Men alligevel er professor ved DTU Compute, Ole Winter imponeret af den nye kunstige intelligens.
- Jeg synes, det er imponerende. Det er klart, at når man laver en løsning første gang, så er den altid mindre elegant end når man laver en ny løsning. Derfor er det måske ikke uforudsigeligt, at de kommer med det fremskridt nu, siger Ole Winther til DR Viden.
Professor Christian Igel fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet mener ikke, at det er overraskende, at en computer kan lære fra bunden.
- AlphaGo Zero er mere elegant end den løsning, Deepmind brugte før, men det er ikke nogen 'game changer' for kunstig intelligens, siger Christian Igel.
Effektivitet er i højsædet
Begge forskere henviser til, at man tidligere har fået computere til at lære backgammon på egen hånd. Det nye ved AlphaGo Zero er, at Go er et meget mere komplekst spil at lære. Deepmind har også gjort programmet meget mere effektivt i forhold til den første udgave.
Ved den nye version af AlphaGo bruger man betydeligt mindre computerkraft. Det giver nogle muligheder:
- Større effektivitet betyder, at der kommer nogle nye og sværere problemer inden for rækkevidde, man kan løse. Det er det, der imponerer mig mest, siger Ole Winther.