Googles tech-eldorado skudt i gang med masser af nyheder

Selskabet fremviste både VR-briller, en højttaler man kan tale til og stribevis af andre nyheder på åbningsdagen for sin udviklerkonference, Google I/O.

Blandt nyhederne var Google Home - en gadget, der står i stuen og svarer på spørgsmål (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Mens Google i den forløbne uge kortvarigt havde fornøjelsen af at passere stenrige Apples markedsværdi på børsen, er Google på ingen måde forfaldet til at lægge sig på den lade side, hvad produktudviklingen angår.

Her til aften skød Google gang i årets udviklerkonference, Google I/O, i Californien - en konference, der er vokset til at blive et tilløbsstykke med masser af produktpræsentationer og tech-relaterede nyheder.

Denne gang stod menuen på et referencedesign til et nyt Virtual Reality-headset fra selskabet, der ellers hidtil har været kendt for sin billige VR-papbrille Google Cardboard. Googles nye VR-projekt kaldes Daydream, og andre producenter vil også kunne producere VR-briller under Daydream-konceptet.

Brillerne vil kræve en Daydream-egnet telefon, hvilket kun nogle smartphones med det kommende Android N-system vil være.

VR bliver det næste store...måske

VR har været det store hit indtil videre i år, med adskillige producenter, der har sendt briller på markedet. Både Samsung, HTC, Sony og Oculus har produkter på hylderne.

Daydream er en platform for VR-produkter, som andre producenter end Google også skal lave. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Det kommende Android N til smartphones, tablets og små computere, blev også udgivet i en ny version, der især udmærker sig ved såkaldt sømløse opdateringer, altså i stil med Googles Chromebooks, hvor man aldrig rigtig lægger mærke ting, at softwaren bliver opdateret.

En af aftenens besynderligheder var Google Home-projektet, der er en højttaler, som skal konkurrere mod Amazons ligeså besynderlige Echo.

Lytter hele tiden

Her er ideen, at en internetforbundet mikrofon-udstyret højttaler-agtig dims står midt i stuen og lytter til, hvad man siger til den.

Google Home benytter stemmestyring til at svare på spørgsmål, man stiller den, ligesom at den kan spille musik, eller styre andre gadgets, fx TV-streaming-dimsen Chromecast.

For få uger siden kunne Microsoft afsløre sit syn på fremtiden, der i Microsofts vision skal bestå af en masse automatiske bots, der hjælper en med små opgaver og assisterer en, mens man bruger mobil eller PC.

En sådan vision har også Google, der her til aften fremviste en stærkt opdateret udgave af sin egen digitale assistent, Google Now, der nu kaldes Google assistant og som ikke kun skal løse simple opgaver, men konversere med brugeren, indtil brugeren har fået svar på sine spørgsmål.

Siri og Messenger i Google-udgaver

Et eksempel kan være, at brugeren spørger Assistant om en film, og følger med op med en række uddybende spørgsmål om samme film.

Fænomenet minder således en smule om iPhonens Siri-assistent, men det var ikke den eneste inspiration, Google havde hentet fra Apple.

Selskabet fremviste således sin egen udgave af Apples Facetime - den app, der blandt andet kan benyttes til videosamtaler via wifi. Sådan en får Android-mobilerne nu også, her skal den blot hedde Duo. Den vil - i modsætning til Facetime - virke på både Android og Apples iOS.

Google lancerede også en stærkt udvidet udgave af den klassiske chat-app, der hos Google kommer til at hedde Allo, og som i øvrigt er krypteret, så andre ikke kan kigge med i samtalerne. Derudover rummer Allo alt det sædvanlige, man ville forvente at finde i en Facebook Messenger-agtig app.

Chromebooks med mobilapps

En af aftenens større nyheder var, at Google nu åbner op for, at Android-apps kan køre på selskabets prisbillige Chromebooks. Herhjemme har Chromebooks mest af alt fanget an i undervisningssektoren, men maskinerne er hæmmet af, ikke at kunne køre software som fx Microsofts Office eller iTunes.

Nu får Chromebook-platformen således et skud app-vitaminer, når Google bygger Android-app storen, Google Play ind i systemet. Det var dog uklart, hvordan det kommer til at foregå i praksis.

Også Android Wear- Googles software til smarture, fik en opdatering (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Googles lidet succesfulde software til smarture, Android Wear får også en opdatering, så man nu kan køre apps uden en tilknyttet smartphone, og endda bruge tastatur.

Hverken Google eller markedslederen Apple har dog endnu formået at finde formlen, der får folk i stort tal til at købe smart-ure.

Facebook
Twitter