GRAFIK Farlige opladere giver stød og sætter ild i huset

Kontant på DR1 handler i aften om farlige opladere. Her får du de fire mest alvorlige fejl.

(Foto: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Brandfarlig plastik eller en manglende sikring i din oplader kan få alvorlige konsekvenser, hvis uheldet er ude.

I aften i Kontant på DR1 ser værten Jakob Illeborg nærmere på uoriginale opladere, som kan være direkte farlige for forbrugeren.

Kim Boll, der er ingeniør og ekspert i elsikkerhed, testede de uoriginale opladere i Kontant, som sendes i aften klokken 21 på DR1.

Ifølge ham var fire af de testede opladere så farlige, at de burde være ulovlige.

- Det er virkelig farlige produkter, vi har med at gøre her, og jeg vil anbefale alle, som har sådan en derhjemme, at smide den ud eller få pengene tilbage. Lad være med at bruge den, siger Kim Boll.

Han forklarer, at der primært er fire alvorlige fejl i opladerne:

De fire mest alvorlige fejl i uoriginale opladere

Manglende sikring = brand

Stikkontakten i væggen, som opladeren ofte sidder i, har 230 volt og kan derfor afgive store strømeffekter gennem en oplader. Derfor er det vigtigt, at opladeren indeholder en sikring, der begrænser den strøm, som render gennem opladeren. Men i nogle af de uoriginale opladere, som Kontant har testet, så man, at der enten slet ikke var en sikring, eller at den ikke duede. Det kan betyde, at opladeren kan overophede og gå i brand.

Forkert bygget = elektrisk stød

Nogle uoriginale opladere har de forkerte dimissioner - altså er bygget forkert. Inden i opladeren er små magnetfelter, som har både 230 volt fra stikkontakten og 5 volt fra USB-stikket i opladeren. Hvis magnetfelterne er for tætte på hinanden, kan man få elektrisk strøm af sin oplader. Om afstanden mellem de 230 volt og de 5 volt er for kort, kan ikke ses udefra på selve opladerens størrelse.

Skæve 'ben' = sodet og defekt

I nogle uoriginale opladere er opladerens 'ben' skæve. Det betyder, at den ikke passer ordentligt ind i stikkontakten, og derfor vil den kunne sidde og gnistre. Det betyder, at den ikke har ordentlig forbindelse, og så bliver opladeren meget varm. Det er sjældent, at stikkontakten eller laderen brænder, men de kan blive sodet og defekte.

Brandfarligt plastik = brand

Hvis opladeren kortslutter, er det vigtigt, at plastikken er brandhæmmet for at undgå brandfare. Men på nogle uoriginale opladere brænder plastikken let, og når den smelter, er der ligeledes risiko for, at den brandvarme masse drypper og antænder ting, der måtte ligge under opladeren.

Disse opladere dumpede i Kontants test

  • Sinox A1 (SXI700) - Forhandles hos Kabelx.dk
  • Code, 3.1A Wall Charger - Forhandles hos Føtex og Bilka
  • Power Supply for Macbook by MicroCharger (PO600294) - Forhandles hos Amadeuspc.dk
  • Deltaco USB-AC50 - Forhandles hos avXperten.dk