Gratis Windows-opdatering udkommer onsdag: Sådan bliver du klar

Millioner af computere i hele verden vil fra onsdag kunne opdatere sig selv til den næste version af Windows, Windows 10. Sådan kommer til at ske.

Vil du opdatere til Windows 10, skal du holde øje fra i morgen. Men husk at tage en backup. (Foto: Sven Hoppe © Scanpix)

Bliv ikke fortvivlet, hvis din computer ikke kører Windows 10 fra morgenstunden i morgen tidlig.

Når Microsoft sender den store, gratis opdatering af Windows-systemet på gaden onsdag, sker det nemlig i bølger - og der kan derfor godt gå flere dage, inden det bliver din tur til at hente og installere Windows 10.

Det oplyser Martin Thorning Hansen, der er Microsofts divisionschef for Windows i Danmark.

Den nye version af Windows er blandt de mest omtalte i nyere tid - dels fordi den er gratis for de fleste brugere af Windows 7 og 8, og dels fordi Windows 10 for mange brugere er vejen ud af det upopulære Windows 8, hvor blandt andet den velkendte startknap var blevet fjernet.

Slut med store opdateringer

Med lanceringen af Windows 10 har Microsoft samtidig ændret på en række ellers ganske fasttømrede traditioner. Tidligere er nye Windows-versioner udkommet med flere års mellemrum, men med Windows 10 vil Microsoft i stedet løbende opdatere systemet og tilføje nye funktioner, efterhånden som de udvikles.

Det betyder også, at versionsnumre og store opgraderinger bliver mindre relevante i fremtiden.

Til gengæld skal brugerne vænne sig til, at deres styresystem kan forandre sig og nye ting dukke op, uden at de selv har gjort noget aktivt for det.

Sådan foregår processen

Backup

Selv om opdateringen til Windows 10 bør være en smertefri oplevelse, er det en god idé på forhånd at lave en backup af sine billeder, dokumenter og anden data til en ekstern disk, så man har en kopi for en sikkerheds skyld. Et USB-drev af en brugbar størrelse kan fås for nogle få hundrede kroner og generelt en god investering, hvis man har data, man ikke vil miste.

Som udgangspunkt piller Windows 10-opdateringen ikke ved de ting, man har liggende på computeren - og ens data og programmer vil også være der efter opdateringen.

Microsoft oplyser, at enkelte programmer måske skal geninstalleres manuelt - men er det tilfældet, vil brugerne blive advaret inden opdateringen går i gang.

Reservering

Mange brugere af Windows 7 og 8 har i et par måneder kunne notere sig et nyt, lille Windows-ikon til højre i proceslinjen og har man klikket på det, er der dukket et vindue op, hvor man kan reservere sin version af Windows 10.

Umiddelbart giver det måske ikke mening at reservere noget, der er gratis og tilgængeligt for alle kvalificerede Windows-versioner. Microsoft oplyser, at man får tilbudt at opdatere gratis Windows 10 i et år, også selv om man har glemt at reservere.

Men eftersom selskabet ikke kan servicere alle verdens hundredevis af millioner af Windows-brugere på een gang, bliver Windows 10-opdateringen sendt ud i bølger, og med en reservation kommer man angiveligt frem i køen.

Nogle Windows-brugere får ikke tilbudt en opdatering. Det gælder fx virksomhedskunder eller brugere, der endnu ikke har installeret de løbende opdateringer til Windows 7 eller 8. Disse kan installeres via Windows Update. Du kan tjekke om du er klar via dette link.

Ventetid

Ikke alle får Windows 10-opdateringen samtidig, og du kan risikere at måtte vente nogle dage, inden du bliver tilbudt at hente opdateringen. De første, der får mulighed for at opdatere, er folk, som har deltaget i test-programmet Windows Insider. Herefter følger dem, der har reserveret og til sidst alle de andre.

Man får besked i proceslinjen, når Windows 10 er klar til at blive hentet.

Download

Har du fået besked om, at opdateringen kan hentes, kan du vælge, hvornår du ønsker, at det skal ske - eksempelvis når du ikke er hjemme. Du kan også fortryde eller vente til senere. Fortryder du, kan du fortsat opdatere gratis senere - dog kun det første år.

Herefter går opdateringen i gang - men først efter at din computer har hentet en moppedreng af en opdatering, der i alt fylder tre GB. Dette kan tage temmelig lang tid, hvis man har en langsom forbindelse.

Microsoft oplyser, at processen herefter kan tage op til en times tid. Opdateringen sker i baggrunden, og man kan bruge sin computer imens.

Hvad så bagefter?

Når du har opdateret din PC til Windows 10, burde tingene virke som de plejer, lover Microsoft. Windows 10 minder på mange områder om Windows 7 og 8.1 - og især vil Microsofts nye browser, Edge, eller den nye startmenu springe dig i øjnene.

Den stemmestyrede virtuelle assistent Cortana er også ny, men virker ikke på dansk endnu.

Microsoft har i markedsføringen af Windows 10 lagt væk på, at man ikke vil blive mødt af lige så dramatiske forandringer som med Windows 8 - og mange af forandringerne vil man måske først opdage senere, fx at programmer fra Windows Store nu kan køre i desktop-mode - selvom de er særligt designet til Windows 8.

Også flere indbyggede apps er forbedret, og kalender-appen vil nu kunne synkroniseres med Googles kalendersystem. Efter opdateringen kan du meget vel blive mødt af en ny bunke opdateringer.

Hvis du ikke fik gratis Windows...

Bruger du fx Windows XP eller Windows Vista, må du til lommerne hvis du vil opdatere din computer med et nyere system - hvis din computer da overhovedet har kræfter til at køre det. Har den ikke det, vil du få besked, hvis du prøver, forklarer Microsoft.

Microsoft stoppede sidste år med at udsende opdateringer til Windows XP, der således nu må betragtes som et usikkert system, hvor sikkerhedshuller ikke lappes. Brugere af Windows XP bør derfor under alle omstændigheder foretage sig noget - enten installere et nyt Linux-system som Ubuntu eller Linux Mint eller købe en ny computer med en nyere version af Windows, eller en Mac.

Mobilerne kommer senere Windows 8 har haft en mobil-søster i form af Windows Phone 8, men Windows 10 til mobilerne kommer til at hedde det samme, og kommer først senere. Er man nysgerrig, og ejer en Windows Phone-telefon, kan man tilmelde sig Microsofts Windows Insider-program via en app, og herefter opdatere til en ufærdig version af Windows 10 til mobilen.

Microsofts markedsandele på smartphones er fortsat blot nogle få procent af det globale marked - men Microsoft håber, at Windows 10 vil ændre på det, på grund af de såkaldte Universal Apps, der virker på tværs af enheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk