Guide: Fem dimser der kan beskytte dit hjem mod indbrud

Antallet af indbrud falder i Danmark. Ekspert mener, at det er fordi er blevet bedre til at sikre vores hjem. Ny teknologi kan måske gøre os endnu bedre til det.

Ingen har lyst til at komme hjem til et tomt hjem. Vi har fundet fem tekniske løsninger, der hjælper med at beskytte dine fysiske værdier. (Foto: Photographer: Peter Andersen inf © Peter Anderseninfo@photopeter.dk/Colourbox)

Antallet af anmeldte indbrud i danske hjem har været faldende fra 2014-2015 og også nye tal fra 2016 peger i samme retning.

Men der er stadig mange indbrud i danske hjem. Ifølge Danmarks Statistik blev der anmeldt 7.646 indbrud i private hjem bare i tredje kvartal 2016.

Tryghed med tillid

Hans Peter de Place, der er konsulent hos Det Kriminalpræventive Råd mener, at det stadig er for højt et tal og oplyser, at det er højere end hos vore nabolande.

Heldigvis er vi generelt blevet bedre til at sikre vores hjem, og Hans Peter de Place mener, at det faldende antal anmeldte indbrud skyldes, at den nødvendige viden om sikring af hjemmet er nået frem til borgerne.

- Vi vil gerne give credit til den enkelte borger. Det er jo godt at have tillid til andre mennesker og sine naboer. Men man kan jo godt leve i et tillids-baseret samfund og samtidig sikre sit hjem bedre, end man tidligere har gjort, forklarer han.

Smarte løsninger til sikre hjem

Selvom der er gode grundregler (se længere nede på siden), der kan sikre hjemmet med, skal man ikke undervurdere de nye muligheder, avanceret teknologi giver for at sikre vores hjem.

Vi har fundet fem nye avancerede metoder, der måske kan inspirere dig til at opgradere dit sikkerhedssystem derhjemme (eller investere i et).

(© Xandem)

1) Indendørs sikring med radiobølger

Amerikanske Xandem har udviklet en løsning, hvor man benytter radiobølger til at registrere bevægelser inde i huset. Ved at slutte sensorerne til en stikkontakt skaber systemet selv et netværk af usynlige bølger mellem enhederne - gennem vægge og genstande. Hvis systemet registrerer bevægelse, kan det selv aktivere lys, lyd osv. for at skræmme tyven væk. Man kan selv aktivere og deaktivere systemet via en mobilapp og overvåge bevægelser i huset live på mobilskærmen.

Cognitive Systems Corps har også lavet en tilsvarende tjeneste, der hedder Aura. Her genererer systemet dog et område med wi-fi. Hvis signalet bliver forstyrret mellem to punkter, reagerer systemet.

(© Sunflower Labs)

2. Sikkerhed med droner

For den meget sikkerhedsbevidste (måske grænsende til paranoide) har amerikanske Sunflower Labs udviklet et udendørs sikkerhedssystem til hjemmet, der kombinerer smarte lyskilder med en flyvende drone. Det er måske endnu ikke aktuelt i en dansk parcel-have (og stadig urealistisk under dansk drone-lovgivning), men systemet er spændende i sig selv. En række “smart lights” i haven har indbyggede sensorer, der registrerer usædvanlig forandringer i nærheden - fx. en ubuden gæst. Bliver systemet mistænksom sender det en drone på autopilot ud og undersøger nærmere, hvad der foregår. Via sin smartphone kan man få et direkte videosignal og se, hvad det er, dronen overvåger. Da kameraet på den måde bevæger sig rundt via dronen, kan det skabe overblik, som et stationært overvågningskamera ikke kan

(© Nabohjælp)

3. Forebyggende julepynt

Selvom det indtil videre kun er en prototype (og primært aktuelt i juleperioden), så har Nabohjælp udviklet en spændende løsning: Christmas Spotlights. Christmas Spotlights er en lyskæde som man kan hænge omkring sit hus og bruge til almindelig hyggelig julebelysning. Bliver den indbyggede sensor i julekæden aktiveret, oplever man dog, at pærernes lys svinger fra 80 til 800 wat (12.000 lumen), hvilket svarer til, at man på dramatisk vis tænder 30 skarpe lamper samtidigt. Det burde skræmme de fleste tyve væk.

(© Candy Shop/Sesame)

4. Smarte låse med bank på døren

Hvis man er træt af at finde sine nøgler for at låse eller åbne døren, så er der efterhånden kommet mange “smartere” alternativer, der gør det muligt at fjernstyre døren med en app. Det gør det smart, fordi man i større grad kan styre, hvem der har adgang til ens hjem digitalt (og ikke skal betale for at få udskiftet låsen, hvis man har givet en husnøgle til den forkerte).Candy House Sesame-løsning opgraderer smart-låsen en lille smule og tilføjer mulighed for blot at banke på døren for at åbne. Sesame venter blot på at registrere at app’en er i nærheden og på at man banker på døren med den rigtige kodesekvens.

(© Netatmo)

5. Smart overvågning

Det er ikke så usædvanligt, at almindelige borgere får installeret videokameraer, men Netatmo Welcome gør lige løsningen ekstra vild. Ikke bare overvåger den hjemmet 24/7 (hvis man vil), men den har tilkoblet ansigtsgenkendelse, så opdager den en ansigt, den ikke kender gemmer den automatisk video af ansigtet og alarmerer dig via en app.

Gode grundregler for også at sikre dit hjem mod indbrud

Selvom du aldrig kan blive 100% sikret mod indbrud, så kan fysisk sikring være med til at give den tryghed, du har brug for - og kan give den tid, der er nødvendig for at ordensmagten kan ankomme til hjemmet.

Vi har samlet et godt grundsæt af tommelfingerregler med hjælp fra Hans Peter de Place fra Det Kriminalpræventive råd.

Sådan sikrer du dit hjem

Tænk som tyven. Hvis du skal sikre dit hjem, skal du gå kritisk til værks omkring dit eget hjem. Gå ud på vejen og kig efter dit hus. Er der fx. områder som høje hække, der gør det muligt at begå indbrud, uden at man kan ses fra vejen, hoveddøre med gamle låse osv. Læg også mærke til, om tyven skjult kan få adgang til husets bagside - fx. til en terrassedør eller et vindue, der ikke kan ses ude fra vejen.

Gør husets døre sikre Du kan skifte til døre, der kan modstå forsøg på indbrud. Disse produkter er markeret med et DVV-mærkat. Gå efter fx. modstandsklasse RC-2. Du kan også opgradere eksisterende døre med en moderne lås og evt. en ekstra lås med nøgleindstik. I terrassedøren kan du sætte en lås med nøgle eller kodelås.

Gør husets vinduer sikre Vinduerne skal heller ikke glemmes, men fokuser på sårbare vinduer, der ligger i blinde vinkler og som tyven kan komme til uopdaget. Der skal stadig være vinduer i dit hus, som du let kan åbne og bruge som en flugtvej i tilfælde af brand. Sårbare vinduer, kan du sætte en lås på. Alle vinduer kan sikres bedre, hvis du limer glaslisten fast og bruger envejsskruer, som igen gør det svært for tyven.

Gør det tydeligt, at dit hus er sikret Udover at sikre dit hus, skal du gøre det tydeligt, at det er sikret. Det er for at signalere over for tyven, at det kan være besværligt og risikabelt at bryde ind. En god sikring stopper tyven fra overhovedet at gøre forsøget.

Lys Sørg for, at du har tidsindstillet lys inde og uden for huset, når du ikke er hjemme. Alternativt, skal lyset uden for huset tilsluttes en sensor, så det tænder, når der er bevægelse. Det gør det svært at gemme sig og kan advare naboerne.

Lyd Hans Peter de Place anbefaler, at du supplerer de andre tiltag med en alarm, særligt hvis du eller dine naboer tidligere har haft indbrud og en alarm kan gøre dig tryg. Det er også en god ide, hvis du rejser meget eller har særlige værdier (kostbare malerier, møntsamlinger og lignende) eller der er langt til nærmeste nabo.

Overvågning Overvågning af dit hus ude eller inde findes i utallige former (se nogle af de mange eksempler på listen). Hans Peter de Place vil til enhver tid anbefale at bruge overvågning som et supplement til de andre forslag, særligt hvis du tidligere har haft indbrud, eller hvis overvågning af boligen kan gøre dig tryg.

Gode naboer Endelig er det er altid en god ide at alliere sig med naboer, f.eks. gennem Nabohjælp, så I kan holde øje med hinandens boliger i både ferie og til hverdag.

Facebook
Twitter