GUIDE Sådan sikrer du dine internet-konti på 2 minutter

To-faktor-godkendelse sætter en effektiv stopper for, at IT-kriminelle kan overtage dine vigtigste konti på nettet. Se hvordan, du nemt slår det til.

Det tager kun et øjeblik effektivt at sikre sine konti mod nettets identitetstyve.

Har du, eller nogen du kender, fået overtaget en Facebook- eller Gmail-konto af nettyve? Så ved du også, at det kan være så godt som umuligt at få kontoen tilbage igen.

Heldigvis findes der en super simpel - og ganske gratis - løsning, der kan sikre, at det ikke sker.

Det kaldes to-faktor-godkendelse, men bliver også kaldt to-trins-login, to-trins-bekræftelse og to-trins verifikation.

Konceptet kender du allerede, for det er i princippet helt det samme, som når du logger ind med NemID. Den eneste forskel er, at kode nummer 2 ikke kommer fra et papkort, men bliver sendt til din telefon via sms.

Det smarte er, at hvis andre skulle få fat i dit brugernavn og adgangskode og forsøger at logge ind på din konto, så kan det ikke lade sig gøre. De mangler nemlig den kode, som er sendt til din telefon på sms.

Nedenfor guider vi til, hvordan du sikrer din konto hos seks af de mest udbredte services: Facebook, Google, Apple, Microsoft, LinkedIn og Dropbox.

Facebook

På Facebook kan du følge dette link og aktivere totrinsgodkendelse.

Du kan også selv navigere dertil ved at vælge 'Indstillinger' og herefter 'Sikkerhed og Login' (det gælder både på pc og mobil).

Vælg 'Rediger' og slå totrinsgodkendelse til. Det kræver, at du giver Facebook dit telefonnummer, hvis de ikke allerede har det.

Facebook tilbyder også andre former for ekstra login-sikkerhed. Det kan du læse mere om på deres egen side her.

Gmail og Google-konto

For at sikre din Google-konto ( herunder også din Gmail) kan du følge dette link. Du bliver bedt om at logge på, før du kommer videre.

Her skal du først indtaste dit telefonnummer. Så sender Google en kode til din telefon, som du skal taste ind. Herefter vælger du ‘Aktiver’ og du har nu aktiveret totrinsbekræftelse, som Google kalder det.

Google har ligeledes et dokument, der forklarer mere om totrinsbekræftelse. Det kan du finde her.

Apple

Hvis du vil aktivere to-faktor-godkendelse på din Apple-konto (også kaldet dit Apple ID), er der to muligheder.

Har du en iPhone eller iPad, skal du gøre følgende:

Åbn Indstillinger (det er en app) Tryk på dit navn helt øverst og her efter 'Adgangskode og sikkerhed'.

Du kan også logge ind på din Apple-konto på nettet og slå tofaktor til. Du klikker blot på 'Rediger' under menupunktet 'Sikkerhed' og aktiverer det.

Apple har ligesom de andre firmaer en hjemmeside, der forklarer, hvordan det virker. Den finder du her.

Microsoft

Har du en Microsoft-konto, kan du klikke på dette link for at komme til siden, hvor du aktiverer totrinsbekræftelse.

Du kan også komme der til manuelt. I så fald skal du logge på din konto her. Vælg punktet ‘Sikkerhed’ i menuen.

Her er det dog temmelig skjult, hvordan du kommer videre til to-faktor-godkendelse. Du skal nemlig ikke vælge en af de tre meget åbenlyse muligheder.

Derimod skal du klikke på linket i bunden af siden, hvor der står 'Færdig med de grundlæggende funktioner? Udforsk flere sikkerhedsindstillinger for at beskytte din konto.'

Tryk på linket og slå totrinsbekræftelse til.

Microsoft forklarer mere om totrinsbekræftelse lige her.

LinkedIn

LinkedIn, som er ejet af Microsoft, er også en kilde til en lang række personlige informationer.

For at slå totrins-verifikation til skal du følge dette link for at blive taget direkte til siden, hvor du aktiverer det.

Du kan også navigere derhen manuelt. Det gør du ved at klikke på dit profilbillede i toppen og klikke på 'Indstillinger og privatliv'. Herefter vælger du det midterste menupunkt som hedder ‘Privatliv’. Så scroller du til bunds på siden til 'Sikkerhed og totrins-verifikation' og trykker på 'Rediger.'

Har du ikke allerede tilføjet et telefonnummer, vil du blive bedt om at gøre det.

LinkedIns side med yderligere oplysninger om totrins-verifikation, finder du her.

Dropbox

Den sidste service, vi har taget med, er Dropbox.

Følg dette link og aktiver knappen til højre for totrinsbekræftelse.

Vil du navigere dertil manuelt, logger du på, klikker på dit billede i øverste højre hjørne og vælg menupunktet 'Sikkerhed'. Så finder du 'to-trins-bekræftelse' lidt nede af siden, hvor du kan aktivere det.

Dropbox’ dokument om to-trins-bekræftelse finder du her.

Bonus-info om to-trins-godkendelse

Inden du tænker, at du ikke orker at skulle bruge en ekstra kode, hver gang du logger på, skal du lige læse videre.

Efter du første gang er logget på din egen computer eller telefon med den tilsendte sms-kode, kan du vælge, at dine egne computere ikke fremover skal bruge den ekstra kode. Det vil sige, at du kun skal bruge to-trins-login, når du logger ind fra andre computere eller tager en ny browser i brug.

En anden fordel ved to-faktor-metoden er, at du vil blive advaret, hvis der er nogle, der har fået fingre i dit brugernavn og adgangskode.

Skulle en anden forsøge at logge ind på din konto, vil du jo modtage en sms med en kode.

Hvis det ikke er dig selv, der har forsøgt at logge på, ved du derfor, at der er nogen andre, der har fået fat i dine login-oplysninger. I så fald, skal du selv logge ind og ændre koden med det samme.

For en god ordens skyld: Instruktioner og links er dobbelttjekket på vores computere i DR. Skulle de af den ene eller anden grund ikke virke på samme måde på din computer, kan vi ikke yde support.