GUIDE Sådan sikrer du dit privatliv på Facebook

Det er en god idé at benytte Facebooks indstillinger for privatliv - denne vejledning kan hjælpe dig med dine muligheder.

Der er flere metoder til at sikre dig mere privatliv på Facebook - i denne guide kan du blive lidt klogere.

Facebook ændrer jævnligt i indstillingerne for privatliv. Derfor er det en god idé at holde sig opdateret på de muligheder, der er i indstillingerne.

I denne guide kan du få et overblik over, hvordan du bedre kan sikre dit privatliv på Facebook.

1. Fire vigtige ikoner

Der er flere muligheder for indstillingerne, når du skal opdatere din Facebook. (© Screenshot fra Facebook.com)

Ikonerne herover optræder både på dine profilinformationer flere steder, og så er de gældende, når du skal skrive en statusopdatering. Derfor skal du være opmærksom på, hvem der kan se din opdatering.

Ikonet med globussen betyder, at din opdatering er offentlig og kan ses af ALLE. Hvis du kommenterer en andens opslag, som også er markeret med en globus, kan kommentaren også ses af alle. Ikke kun personens venner.

Ikonet med de to hoveder er "Venner". Det betyder, at din opdatering er delt med dine venner. Skriver du en kommentar hos en facebookven, som kun har delt en opdatering med sine venner, vil det du skriver også være synligt for personens venner.

Hængelåsen indikerer, at informationen kun kan ses af dig selv, og ikonet med tandhjulet er ”Brugerdefineret”. Her kan du vælge, hvem der specifikt kan se dine opdateringer. Hvis du kommenterer på en status med tandhjul, vil din kommentar kunne ses af alle dem, der er indstillet til at se opdateringen.

Når du skal skrive en statusopdatering, skal du være opmærksom på, at den som standard altid vælger det, du sidst har brugt. Så var din sidste opdatering offentlig, vil din næste også være det, med mindre du ændrer det.

2. Menuen "Genveje til privatindstillinger"

Nu kender du til de vigtige ikoner. Så er det tid til at gå videre. Klik på hængelåsen ved siden af ordet "startside" i øverste højre hjørne.

Der er flere muligheder for indstillingerne, når du skal opdatere din Facebook. (© Screenshot fra Facebook.com)

Menupunktet "Hvem kan se mit indhold" er en indgang til en indstilling for dine fremtidige opslag (vælg mellem offentlig, venner, brugerdefineret), din aktivitetslog (den vender jeg tilbage til), og en funktion, hvor du kan se din tidslinje som andre ser den.

Punktet "Hvem kan kontakte mig" giver dig adgang til at styre, hvem og hvordan du kan kontaktes af fremmede.

Sidste punkt er "Hvordan forhindrer jeg en person i at genere mig". Her kan du blokere personer og sørge for, de ikke kan se ting på din tidslinje. Du skal være opmærksom på, at dem du blokerer stadig kan se det du laver i Facebook-grupper og opslag du laver andre steder på Facebook.

I det lille ekstra punkt nederst - "Se flere indstillinger" - gemmer dig sig en række meget vigtige indstillinger og her får du det bedste overblik.

Her kan du også indstille hvem der kan finde dig via en emailadresse eller telefonnummer du har offentliggjort på Facebook og om søgemaskiner som for eksempel Google må linke til din tidslinje, som er det, der tidligere blev kaldt væggen.

3. Tidslinje og tagging

Ved at klikke på "Tidslinje og tagging" i venstre side kan du nu indstille, om andre kan slå ting op på din tidslinje. Her kan du vælge de samme kategorier som ved ikonerne.

Her kan du også vælge, om du vil gennemse opslag, når andre tagger dig. Det er en vigtig funktion, som giver dig mulighed for at redigere i, hvad der vises på din tidslinje, når du bliver tagget af en ven.

Du kan også styre, hvem der kan se de opslag, du er tagget i, hvis du vælger at godkende dem i forhold til ovennævnte funktion, og så kan du indstille, hvem der må slå ting op på din tidslinje.

4. Blokering

"Blokering" er et ret nyttigt menupunkt. Det er her, du kan tilføje personer til en "Begrænset-liste" så de kun kan se dine offentlige ting.

Det er her du kan "Bloker brugere" så en person ikke længere kan kontakte dig og lave venneanmodninger.

Du kan også undgå de trælse invitationer med "Bloker appinvitationer". Bare skriv navnet på den ven, der hele tiden spammer dig med irriterende invitationer.

"Bloker begivenhedsinvitationer" gør det samme. Så slipper du for invitationer fra en irriterende ven.

Sidst - men ikke mindst - kan du vælge "Bloker apps" og tilføje de apps (FarmVille osv.) du ikke vil kontaktes af.

Bonus i denne sammenhæng er, at de apps, du tilføjer, heller ikke kan få adgang til andre end dine offentlige informationer.

5. Apps

Under "Apps" kan du se de apps, du bruger. På Facebook har du mulighed for at installere en lang række apps og mange ved ikke, hvilke de har installeret.

Ulempen ved en lang række apps er, at de har adgang til alt for meget information om dig - og i værste tilfælde deler dine venner faktisk dine informationer!

"Apps, du bruger" viser dig dem, du har installeret. Ud for hver app kan du se et punkt der hedder "rediger". Klik her og se, hvad de enkelte apps deler. Og slå de ting fra du ikke gider dele.

Punktet "Apps, andre bruger" er efter min mening det vigtigste punkt under "Apps". Det er her du styrer, at din venner ikke deler DINE oplysninger med apps, de bruger. Her kan det anbefales ikke at hev krydset nogle kategorier af, så du ikke afgiver oplysninger via dine venner.

Der er flere muligheder for indstillingerne, når du skal opdatere din Facebook. (© Screenshot fra Facebook.com)

6. Undgå at optræde i annoncer

Annoncer på Facebook er sociale. Så hvis du ikke har slået det fra, kan dit navn ende i en reklame på Facebook for et produkt der vil ramme dine venner.

Hvis du vil undgå det, skal du klikke på "rediger" ud for "Annoncer og venner" og vælg "ingen".

Vil du undgå, at dit billede i fremtiden bliver brugt i øvrige annonceformater både på Facebook og på andre sider, skal du under "Tredjepartssteder" også vælge "ingen".

7. Aktivitetslog - Gennemgå dine gamle opdateringer

Når du har fået styr på indstillingerne, så kan du bruge tid på at gennemgå dine tidligere opslag på Facebook. Det kan du i din "aktivitetslog". Klik på tandhjulet helt oppe i højre hjørne og vælg 'Aktivitetslog'.

Herinde får du overblik over dine aktiviteter på Facebook, og du kan se, hvor meget dine venner kan se af det, du laver.

Husk, det kun er dig selv, der kan se din aktivitetslog. Hvis du vil finde gamle vægopslag, skal du først vælge "Dine opslag" for at se, hvad du har skrevet på andres vægge (og din egen). Ude til højre skal du så vælge det årstal, som du vil gennemse.

Du kan nu klikke på blyanten i højre side af en af dine aktiviteter, hvis du fortryder den.

Her skal du trykke på "slet" for at være sikker på, at aktiviteten ikke optræder noget sted på Facebook. Det er ikke nok at skjule den på tidslinjen.

Det samme skal du nu gentage for "Opslag af andre", for at se, hvad andre har smidt af beskeder på din væg gennem tiden - og som nu er synligt på din profil.

8. Opdel dine venner på lister

denne side kan du opdele dine venner på lister, så du femover kan vælge, hvem der må og ikke må se dit indhold på Facebook.

Der er flere måder at gribe det an på. Du kan sortere dine venner i lister og så kun dele indhold med de lister, du vælger fra gang til gang.

Facebook har lavet nogle såkaldte "smarte lister" som tager udgangspunkt i det, du har skrevet i f.eks. dit cv, eller hvem du har angivet til at være i din familie. Derudover findes der en "nære venner" og "bekendte". De to lister skal du selv sætte personer på.

Når du deler til bestemte lister, kan folk på den enkelte statusopdatering se hvilke andre personer, der har mulighed for at kigge med. Så ved dine venner også, hvem der kan se deres kommentarer. Du ved nu, hvem du skriver tilbage til.

Du kan også bruge listerne til at se nyhedsstrømme for den enkelte liste.

Hvis du vil ændre, hvem der er i hvilke lister, skal du vælge listen ude i venstre spalte. Nu vil du få mulighed for at tilføje venner til listen i højre side af skærmen. Skriv navnet på den ven, du vil tilføje, eller tag et af de forslag Facebook giver dig.

9. Brug sikkerhedskode

Hvis du vil øge din sikkerhed på Facebook og undgå, at fremmede logger ind på din konto, så kan det hjælpe at bruge Facebooks ekstra sikkerhed.

Du skal vælge "Login-godkendelser".

Det er en funktion som betyder, at du bliver bedt om en ekstra kode, når du logger ind på en ny computer.

Processen er lidt ligesom, når du bruger Nem-ID. Denne kode får du bare på sms eller på din smartphone, hvis du har Facebooks app installeret.

10. Tjek dine profiloplysninger

Det sidste råd er ret åbenlyst. De fleste har jo selv skrevet alle oplysninger ind på sin profil, men det er alligevel en god øvelse at løbe dem igennem. Der kunne være nogen - fx telefonnummer eller emailadresse - som du ikke ville dele offentligt i dag.

Klik på dit navn og derefter på 'Om'. Her kan du redigere i dine stamoplysninger.

Hvis du nu har gennemgået hele denne guide, er du et skridt tættere på at have et privatliv på Facebook. Men husk, at Facebook jævnligt opdaterer sine indstillinger, så du bør også jævnligt opdatere dine.

Facebook
Twitter