Guide: Sådan slipper du for reklamer på nettet

Det er pærelet og tager ca. 1 minut at slippe af med reklamer, når du surfer på nettet.

(© adaway)

Hvis du gerne vil undgå reklamer i din postkasse, kan du bestille et 'nej tak til reklamer' klistermærke på posthuset.

Men det er faktisk endnu lettere at undgå reklamer på computeren - alt det kræver, er et lille tilføjelsesprogram til din browser.

Installationen kan ikke være meget nemmere, og det tager i omegnen af ét minut, så er reklamer fortid.

Det gælder både reklamer ved siden af din webmail, ved siden af dine søgninger, eller klassiske banner-reklamer i toppen og siden af hjemmesider.

Du kan fjerne reklamer uanset om du har Mac eller PC, eller om du bruger Firefox, Safari, Chrome eller Internet Explorer til at surfe på nettet.

På Android smartphones og tablets er det også rimelig nemt, mens det er lidt mere kringlet på Apples mobile dimser. Det vender vi tilbage til.

For ikke at sidde og læse om installationer på styresystemer du ikke har, kan du bare scrolle ned til du finder det system og den browser du bruger.

Mac:

De fleste Macbrugere bruger enten Safari, Chrome eller Firefox og det er dem som vil blive gennemgået her.

Safari:

Bruger du Safari kan du gå til den officielle add-on hjemmeside https://extensions.apple.com, eller i menulinjen klikke på Safari -> Safari-udvidelser som vil tage dig samme sted hen.

Helt øverst på siden finder man Adblock, som er det mest populære tilføjelsesprogram til Safari.

Klik på Installer, og reklamerne er forsvundet. Det gælder både traditionelle bannerreklamer og reklamer på eksempelvis Google.

AdBlock er helt gratis, men du kan vælge at donere penge til Michael, som har udviklet reklamefjerneren.

Firefox:

I menulinjen i toppen af Firefox klikker du på Funktioner -> Tilføjelser. I søgefeltet skriver du Adblock, og der vil nu komme en lang række resultater frem, der viser forskellige reklame-blockere.

Den mest populære er Adblock Plus, som også er gratis, men du kan vælge den, du synes bedst om. Klik på Installer ved siden af den du vil bruge, og reklamerne er væk.

Chrome:

Hvis du bruger Chrome, kan du klikke på dette link, som sender dig direkte over til sektionen for Ad-Blockere i Chromes Webshop.

Også i Chrome bliver du mødt af en række forskellige muligheder. Den mest populære er Adblock, skarpt forfulgt af Adblock Plus. Klik på Føj til Chrome ved siden af den reklame-blocker du ønsker at installere, og reklamerne er væk som dug for solen.

Du kan naturligvis også selv navigere hen til Chrome's Webshop via browseren. Det gør du ved at klikke på Vindue -> Udvidelser i menulinjen i toppen af Chrome. Klik derefter på Hent flere udvidelser i bunden af vinduet, og du bliver nu taget til Chrome Webshop.

Søg på Adblock og vælg derefter Udvidelser i midten på den øverste del af skærmen, eller scroll ned indtil du ser Adblock. Klik på Føj til Chrome ud fra den du ønsker at installere. Men du kunne også bare have klikket på linket.

Windows:

De fleste Windowsbrugere bruger Chrome, Internet Explorer eller Firefox, så det er blokering af reklamer i de tre browsere, der bliver kigget på her.

Chrome:

I Chrome kan du klikke på dette link som fører direkte til Ad-Blocker sektionen i Chrome Webshop.

Ligesom til Mac er det AdBlock og Adblock Plus, der er de mest populære, men der findes en række andre, man kan vælge imellem.

Klik på Føj til Chrome ud for den du vil installere, og reklamerne er væk.

Du kan naturligvis også tage den manuelle vej til Chromes Webshop.

Den starter med et klik på ikonet med de tre streger i øverste højre hjørne -> hvorefter du skal vælge Indstillinger. Herefter vælger du Udvidelser i øverste venstre hjørne og derefter Hent flere udvidelser nederst på siden. Det bringer dig ind i Chrome Webshop. Her skriver du AdBlock i søgefeltet og vælger herefter det faneblad der hedder Udvidelser øverst og midt på skærmen, eller scroller ned til du ser Adblock. Men du kunne også bare have klikket på linket.

Firefox:

Klik helt øverst til venstre på Firefox ikonet med en lille pil og vælg derefter Tilføjelser fra menuen.

Søg på AdBlock i søgefeltet i højre hjørne og du vil blive mødt af et væld af muligheder. Ligesom på Mac er det Adblock Plus, der er den mest populære.

Klik på Installer ved siden af den reklame-blocker du ønsker at bruge, og pist forsvundet er alle reklamer.

Internet Explorer:

Med Internet Explorer bliver det en smule mere langhåret at fjerne reklamerne.

Der findes nogle gratis gør-det-selv-løsninger, men hvis det skal virke direkte ud af boksen, så koster det penge - og så er det lidt mere besværligt at installere i Internet Explorer.

AdBlock Plus skulle efter sigende være på vej med en gratis version til Internet Explorer, men den er der ikke endnu.

En mulighed er Simple Adblock, men den blokerer kun 200 reklamer om dagen, hvorefter man skal betale for at bruge den.

Gå til simple-adblock.com. Klik på Download og følg instuktionerne. Du bliver nu mødt af et installationsprogram, som guider dig igennem resten af installationen.

En anden mulighed til Internet Explorer er Adblock IE. Ligesom med Simple Adblock er det reelt set en betalingsapp, men du kan prøve den gratis i 30 dage. Herefter koster Adblock IE 20 dollars, svarende til lige over hundrede kroner.

For at installere Adblock IE skal du gå til adblockie.com.

Klik på Download Adblock IE og vælg Kør. Herefter bliver du mødt af et lille installationsprogram, hvor du vælger Next, og accepterer licensaftalen (hvis du altså kan acceptere den).

TILFØJELSE: Flere læsere har pointeret, at de gør brug af ad-block-løsninger til Internet Explorer, der er gratis og lige så lette at installere som til andre browsere (bl.a. den liste der hedder Fanboy). Men da de nemme løsninger ikke virker til alle versioner af Explorer, valgte vi at beskrive løsninger, der både virker til version 7, 8, 9, 10.

iPhone, iPad og iPod Touch

Hvis du bruger Apples idimser, er det straks lidt mere knudret, da man hverken kan installere udvidelser til Apples standardbrowser, Safari, eller en generel reklame-blocker der gælder til hele styresystemet.

Men der findes flere browsere, som man kan downloade, som har AdBlock funktionalitet indbygget.

En af dem er Atomic Web som er en habil browser og som, udover at kunne blokere reklamer, har en del andre gode features - bl.a. når det kommer til indstillinger for privacy. Den koster 13 kroner og virker både til iPhone og iPad.

For at fjerne reklamerne i Atomic Web åbner du app'en, trykker på indstillingsikonet (et tandhjul) -> settings -> og derefter Ad Block settings. Tryk på den og aktiver.

Du kan også downloade en af de gratis browsere, som kan fjerne reklamer. Søg på Adblock i Appstore og de kommer automatisk frem.

Dog skal det nævnes, at der er ikke er nogle browsere, der er lige så hurtige som Apples egen browser, da andre ikke kan gøre brug af Apples Nitro Engine.

Ligeså er det vigtig at have for øje, at det ikke er muligt at ændre hvilken browser, der er din standardbrowser, så links fra emails og andre applikationer vil altid åbne i Safari.

Android telefoner og tablets

I modsætning til Apples iOS, så er det muligt at installere reklame-blockere på Android.

Google har dog i marts måned fjernet Ad Blockers fra deres butik, Google Play, men du har med Android altid muligheden for at installere programmer uden om Googles Butik.

Det gør man ved at gå ind i telefonens Indstillinger -> Sikkerhed -> Ukendte kilder og sætte et flueben i boksen ved siden af.

Dog skal man være opmærksom på, at hvis man tillader det, så risikerer man nemmere, at der sniger sig spyware eller andre uønskede programmer ind på sin telefon eller tablet. Så evt. kan man nøjes med at aktivere denne indstilling, når man skal hente et program og så slå det fra igen, når man har hentet det, man skal bruge.

Når du har tilladt installationer fra 'ukendte kilder', kan du gå til adblockplus.org og vælge Install for Android -> Download.

Når programmet er downloadet vælger du installer. Du skal muligvis genstarte telefonen før det virker, men så burde reklamerne også være forsvundet i de fleste andre browsere, deriblandt. Chrome - men ikke i Firefox.

Hvis du bruger Firefox på Android, skal du downloade en adblocker via Firefoxs egen 'add-on' side. Reklamerne vil så også kun blive blokeret i Firefox og ikke i de andre browsere.

Ingen garantier

Som altid med computere, som har forskellige versioner af styresystemer og browsere, så er der ikke nogen garanti for, at det ser ud og virker på præcis samme måde, som det har gjort på de computere og telefoner, jeg har brugt.

Men når det er sagt, har jeg brugt adblocker i forskellige browsere i årevis uden at være stødt på nogle problemer.

Facebook
Twitter