GUIDE Tre technothrillere som viser dig fremtiden (og gør dig nervøs!)

Der er masser af både positive og negative konsekvenser af ny, digital teknologi. Her er et lille udvalg af underholdende romaner, der gør dig klogere på alt fra kunstig intelligens til nanorobotter.

Algoritmer spiller en helt central rolle i de fleste techno-thrillere...

Jeg indrømmer blankt, at jeg er vild med science fiction - både den klassiske, der ofte handler om rumfart, galaktiske imperier og robotter, og de nyere værker, som også handler om internet, overvågning, kunstig intelligens og digitale rettigheder.

Science fiction er nemlig både underholdende og samtidig en genre, der ofte kan gøre os klogere på både ny teknologi og vores samfunds udvikling.

Og i de senere år er der især kommet en strøm af såkaldte ‘techno-thrillere’, der forsøger at tackle de digitale teknologier, som regel pakket ind i mere eller mindre kulørte plots.

Kulørte historier med digitalt omdrejningspunkt

Techno- eller cyberthrillere er selvfølgelig ikke en ny genre. I den populære afdeling skabte især Michael Crichton sig jo en karriere på at skrive om alt fra genmanipulation til nanorobotter.

Men noget af det sjove lige nu er, hvor hurtigt forfatterne kaster sig over ny forskning, nye apps og tjenester, og ikke mindst emner fra den aktuelle debat om spørgsmål som overvågning, digitale rettigheder og hvem der skal bestemme hvordan teknologien udvikler sig.

“På trods” af underholdningsværdien giver de bedste af bøgerne os samtidig en ny indsigt i teknologiens muligheder og konsekvenser, på godt og ondt.

Et udvalg af technothrillere at begynde med

Her er et bud på tre ny-klassiske værker at kaste sig over. De er ikke stor litteratur, men de er hæsblæsende og tankevækkende på samme tid.

Det hører med til anbefalingerne, at det jo altid er en udfordring at skulle skrive bøger om det nyeste nye, uden at det virker forældet når romanen rammer hylderne, hvadenten det er digitalt eller på papir.

Så der er altid en god chance for, at den fremtid og de teknologier, forfatterne forestiller sig, aldrig bliver til noget - eller i først bliver virkelighed om lang tid.

Og heldigvis for det, skulle jeg hilse og sige…man kan nemlig godt blive lidt nervøs…

(Det skal noteres, at alle mine forslag er på engelsk - men mon ikke de fleste også kan klare det? Det er også på sin plads at nævne, at de bøgerne både kan fås på papir og som ebøger. Lidt hurtig Googling vil sikkert føre dig til din foretrukne butik og dit foretrukne format…)

Daemon (2006) - testamente med et twist

Daniel Suarez’ Daemon handler om spiludvikleren Matthew Sobol, der er ved at dø af kræft. Ellere rettere: Den handler om hvad der sker, da han dør.

For Sobol har forberedt en helt særlig overraskelse til de efterladte - og resten af verden. Nemlig en serie af programmer, der handler mere eller mindre selvstændigt efter hans død.

De kan surfe omkring på nettet og samle information, men også styre de tusindvis af netopkoblede maskiner og systemer der efterhånden findes rundt om os, fra computere til biler og hele firmaer.

Tilsammen udgør programmerne en ‘daemon’, en slags kunstig internet-intelligens - og det bliver politimanden Pete Seebecks opgave at regne ud hvad den digitale dæmons mål er, og tage kampen op mod den, da det bliver klart at den ikke nødvendigvis har ædle hensigter.

Hvordan dét spænder af, ja, det må man selv læse Daemon for at finde ud af…

Som mange ‘cyberthrillere’ kredser Daemon (og efterfølgerne FreedomTM og Influx) om computere og software, der opnår en eller anden grad af selvstændig intelligens eller ligefrem bevidsthed.

Daemon og de andre romaner stiller, midt i de actionpakkede plot, spørgsmålet om hvorvidt det er en god idé at udvikle den slags AI - en højst aktuel diskussion.

Bogen er afgjort i den kulørte afdeling, og er måske ikke den mest realistiske indenfor sin genre, men er afgjort underholdende.

Nexus (2012) - nanorobotter og telepati

Ramez Naam, forfatter til trilogien om Nexus, har tidligere arbejdet for både Microsoft og sit eget firma, Apex Nanotechnologies.

Og det er især firmaet Apex, der har givet inspiration til serien, som begyndte med Nexus i 2012, og siden blev fulgt op af Crux i 2014 og Apex i år.

Det teknologiske omdrejningspunkt i trilogien er nemlig ‘nexus’ - en slags tyktflydende cocktail af mikroskopiske robotter i nanoskala, der kobler sig på hjernens celler og synapser, når man drikker et shot nexus.

Det betyder, at man får adgang til en slags computerinterface inde i sit eget hovede, som kan styres med tankens kraft - og at man med trådløse netværk kan koble sig sammen med andre nexus-mennesker.

For nogen åbner det for drømmen om for alvor at kunne forbinde sig til familie og venner - kosmisk kærlighed! - for andre er det et potentielt mareridt af overvågning og hjernekontrol.

Trilogien udspiller sig især i kampen mellem de tre opfindere af Nexus på den ene side og de amerikanske efterretningstjenester på den anden - men hopper i øvrigt omkring mellem både Thailand, Kina og USA.

Og der er naturligvis også en avanceret kunstig intelligens involveret, og det sædvanlige galleri af farverige bipersoner, udstyret med alt fra kamera-implantater i øjnene til genetisk boostede overarme.

Nexus-serien er nok en af de mere seriøse (omend stadig kulørte) technothrillere, og Ramez Naam har brugt en del tid og plads på at understrege, at størstedelen af de teknologier han skriver om, i hvert fald er teoretisk mulige.

Darknet (2015) - når software styrer slagets gang

Den nyeste techno-thriller i udvalget er Matthew Mathers Darknet. Darknet er det navn man bruger om de dele af det verdensompændende netværk som ikke umiddelbart er tilgængeligt via en almindelig browser, og som ikke lige bliver katalogiseret af Google.

I Mathers roman med samme navn bliver det ‘mørke net’ brugt til at udføre alskens slyngelstreger - blandt andet manipulere med aktiehandel og bestille lejemord på et auktions-site ikke ulig det hedengangne Silk Road. Det går ud over blandt andre analytikeren Jake og hans kinesiske kontakt Jin.

Det særlige twist på historien er dog, at det - ligesom i førnævnte Daemon - er en digital entitet, der står bag manipulationerne. Ikke en kunstig intelligens med menneskelignende bevidsthed, men en såkaldt DAC - Distributed Autonomous Corporation.

Ideen er, at software, intelligente assistenter og selvlærende systemer efterhånden kan operere som et “almindeligt” firma, der bare ikke har et menneske bag roret, men lader sig styre af et grundlæggende, forudprogrammeret mål - fx at maximere profitten.

DAC’en kan så hyre mennesker til at klare de opgaver, som ikke umiddelbart kan klares med software, fra at gøre rent til at optræde som talsperson i tv.

Problemet er dog, at sådan et computerstyret firmas interesser ikke altid ligger helt på linje med resten af samfundet - og så har vi balladen.

Det særligt interessante i denne sammenhæng er måske, at ideen om distribuerede, selvstyrende firmaer ikke (kun) er fiktion, men faktisk noget man er begyndt at diskutere som en reel mulighed.

Kan man lide Darknet, bør man absolut også overveje at tage turen gennem Mathers første roman, Cyberstorm, der handler om hvordan befolkningen New York tackler et altødelæggende cyberangreb midt i en af de værste snestorme i byens historie.

Bobleren: Pirate Cinema (2012) - teenagere og teknologi

Ingen liste uden en bobler - for det ER svært at begrænse sig til tre…

En af mine yndlingsforfattere er den engelske it-aktivist Cory Doctorow, der skriver teenagevenlige technothrillere, som oftest i krydsfeltet mellem politik, teknologi og udfordringerne med overvågning og digitale rettigheder.

Som udgangspunkt bør man læse alt hvad Cory har skrevet - også selvom man forlængst har forladt sin teenage-status. I denne ombæring har jeg dog valgt at pege på Pirate Cinema fra 2012.

Bogen foregår i England i en nær fremtid, og følger den 16-årige Trent, der er passioneret filmmager. Problemet er bare, at han som regel bruger videomateriale, som andre ejer rettighederne til…

Da lovens lange arm kommer efter ham stikker Trent af hjemmefra, og falder i med en gruppe andre unge som udforsker byg-selv-teknologi, nye udtryksformer og alternative måder at leve på.

Velskrevet og underholdende, med hjertet på rette sted.

God fornøjelse!

Facebook
Twitter