Hackere tvinger avanceret sniperriffel til at ændre mål

To amerikanske sikkerhedseksperter har hacket sig ind i et computerstyret gevær. De kan via en trådløs forbindelse tvinge geværet til at ramme et helt andet mål.

Den ene sikkerhedsekspert Runa Sandvik affyrer den hackede riffel, som kan indstilles via wi-fi til at ramme helt ved siden af sit mål. (Foto: © Screengrab/Søren Bjørn-Hansen)

Udstyres en sniperriffel med en linux-computer og et avanceret sigtekorn, kan den gøre alle til skarpskytter.

Det er i hvert fald ideen bag det super-avancerede sniper-gevær TP750. Men geværet er også udstyret med wi-fi - og er dermed åbent for verden.

Det har to sikkerhedseksperter fundet ud, da de hackede sig inde i det computerstyrede geværs software via den trådløse forbindelse. Det skriver flere techmedier.

Geværet er lavet af firmaet Tracking Point i Texas, og koster omkring 90.000 kroner.

Men så kan det også ramme garanteret præcist på afstande op til halvanden kilometer.

Sikkerhedshul gav adgang

Hemmeligheden er geværets avancerede kikkertsigte, der gør det muligt for skytten at vælge et mål med en knap.

Når det er valgt, kan skytten indtaste vindretning og hastighed, samt temperatur og ammunitionens vægt.

Computeren sørger så for, at kuglen først affyres, når sigtet er helt perfekt - længe efter man har trykket på aftrækkeren.

Men på grund af et sikkerhedshul i riflens software, er det lykkedes sikkerhedseksperterne Runa Sandvik og Michael Auger at hacke riflen via dens trådløse forbindelse.

Tvinger geværet til at ramme ved siden af

Geværet har en wi-fi-forbindelse, så brugeren kan streame gode skud via internettet. Og den forbindelse krævede blot en simpel kode at få adgang til.

Efter at have undersøgt softwarens, har de to eksperter fundet ud af, hvordan de kan ændre på parametrene for sigtet, så ammunitionen for eksempel pludselig vejer mange kilo.

De kan blandt andet indstillet riflen sådan, at den først affyrer sit skud, når sigtet er over et helt andet mål - næsten en meter til siden.

Eller sørge for, at skytten aldrig rammer sit mål. Eller at riflen slet ikke kan affyres.

I en demonstration for tech-magasinet Wired, er det meget tydeligt, hvor effektivt det er:

Arbejder på at gøre riflen sikker

De to sikkerhedseksperter har kontaktet Tracking Point og gjort dem opmærksom på problemet.

Heldigvis er der kun omkring 1000 af de avancerede rifler i verden, og Tracking Point skulle allerede være i gang med et samarbejde med sikkerhedseksperterne om at lappe sikkerhedshullet og forbedre riflens software.

De to sikkerhedseksperter præsenterer deres resultater ved den kommende Black Hat hackerkonference.