Hacket router-firma kommer under skærpet kontrol i 20 år

Forlig med firmaet bag hackerplaget router giver et lille håb om fornyet fokus på sikkerhed i netforbundne apparater.

Flere og flere apparater omkring os skal på nettet - og derfor spiller sikkerhed en stadig større rolle. (Foto: Anders Høeg Nissen)

I begyndelsen af 2014 modtog knap 13.000 ejere af routere fra firmaet Asus en ubehagelig besked:

"Din Asus router (og dine dokumenter) kan tilgås af alle med en internetforbindelse, uanset hvor i verden de befinder sig," skrev de ukendte hackere.

Samtidig blev Asus-ejerne rådet til at følge et link til et site med mere information om hvordan man kan beskytte sin computer og sine filer.

Hackerangreb førte til skærpet kontrol

Den ubehagelige besked førte til beskyldninger og siden et sagsanlæg, som hævdede at Asus ikke havde lukket kendte sikkerhedshuller i routernes software.

Samtidig var det alt for nemt at omgå password-beskyttelsen, hævdede de ramte, og firmaet havde på den måde misligholdt deres pligt til at beskytte kunderne.

Sagen har siden 2014 taget den lange tur gennem det amerikanske retssystem, og endte i denne uge med et forlig.

Asus har indvilget i at igangsætte et skærpet sikkerhedsprogram, som skal være åbent for uafhængig revision - de næste 20 år!

Håb om fornyet fokus og bedre sikkerhed

Det er, som Ars Technica skriver, et forlig som kan have interessant principiel betydning langt udover de ramte routere fra Asus.

Der har de seneste år været en lang række sager om udnyttelsen af sårbarheder i det såkaldte Internet of Things, fra fjernstyrede baby-kameraer til demonstrationer af hvordan man kan overtage styringen af biler.

Det er derfor helt centralt at der kommer større fokus på netop sikkerhed og beskyttelsen af brugernes privatliv, som samme Ars Technica skrev tidligere på året.

Og håbet er nu, at fornyet fokus fra myndighedernes side kan betyde, at firmaer ikke længere kan slippe afsted med at misligholde deres forpligtelse til at beskytte deres brugere.