Har smartphonen ødelagt en generation?

Amerikansk forsker tegner et dystert billede af kommende generationer.

Den amerikanske forsker Jean Twenge knytter unges brug af smartphone sammen med tal om stigende isolation og depression. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Amerikanske unge går sjældnere ud end tidligere generationer. De går på færre dates, har senere seksuel debut, de drikker mindre - og så har de øget risiko for at blive ramt af depression eller andre psykiske lidelser. Alt sammen fordi de unge sidder hjemme, opslugt af deres smartphones.

Det skriver den amerikanske psykolog Jean Twenge i en flittigt debatteret artikel i magasinet The Atlantic. Artiklen er en forløber for hendes bog med titlen "iGen". Den handler om generationen født mellem 1995 og 2012, og navnet er en hentydning til Apples stavemåde for iPhones og iPads.

Men Twenges konklusioner er strammet en smule, fortæller en anden amerikansk psykolog til Digitalt på P1.

Metodikken halter

Sarah Rose Cavanagh underviser til dagligt på Assumption College og forsker også i psykologi. Hun fremhæver metodiske fejl, som sår tvivl om Twenges konklusioner.

- Hun (Twenge, red.) præsenterer kun data, der bakker op om hendes antagelse. Det er meget problematisk, når man forsøger at sige noget om den mentale helbredstilstand for en hel generation, påpeger Sarah Rose Cavanagh.

Der findes faktisk forskning, der fortæller det modsatte af Twenges konklusioner og viser, at unge og børn kan få en stærkere og sundere psyke ved at være sociale på internettet.

- Jeg så en masse af mine bekendte blive meget oprørte over artiklen på Facebook. Så blev jeg nødt til at mane til ro. Jeg synes, det er fint, at Jean Twenge forsker i de her generationsforskelle, men man skal være varsom med konklusionerne, siger hun.

Danske unge sover også mindre

Problematikken fra den amerikanske undersøgelse går dog ikke danske unge ram forbi, fortæller Camilla Mehlsen, der leder den didaktiske enhed på projektet Digital (Ud)Dannelse (D.U.D.E) ved Center for Information og Boblestudier, Københavns Universitet, og som har skrevet bogen Teknologiens testpiloter - 10 ting der ruster børn og unge til en digital fremtid.

- Man kan ikke direkte oversætte tallene til dansk, men smartphonens invasion har ændret unges adfærd på mange måder. Danske unge både sover mindre og bruger mindre tid fysisk med deres venner, når man sammenligner med unge i andre europæiske lande.

Og selv om det for bekymrede forældre er besnærende at lede efter en konkret løsning på problemet, er situationen imidlertid langt mere kompleks.

- Smartphones og sociale medier er ikke et nyt medie, som tegneserier og TV var engang. Det er en både uundgåelig og uundværlig del af mange unges liv, og derfor skal vi dykke meget mere ned i det, forsøge at forstå det og tage ansvar for de negative konsekvenser af smartphonebrug, fortæller hun.

Engagement er en del af løsningen

Den forståelse kan starte derhjemme, hvor Mehlsens råd er, at vi må anerkende, at vi ikke kan overvåge og kontrollere de unges adfærd, hvilket der er tradition for at (forsøge at) gøre i USA. I stedet bør voksne være engagerede og tale med deres unge om, hvordan de digitale medier fungerer.

En anden helt konkret ting, man kan gøre både for sine børn og sig selv, er at sørge for at få skærmene ud af soveværelset. De påvirker vores søvn, og hvis man lider af søvnmangel, er man mere psykisk udsat, og i særligt grelle tilfælde kan det føre til depression.

Du kan høre mere om unges sociale adfærd og smartphonebrug i denne uges Digitalt på P1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter