Hent Apollo 11-missionens oprindelige styresystem

Softwaren, der kørte på måneraketternes små computere, er nu tilgængelig på software-registeret Github.

Apollo Guidance Computer blev betjent ved hjælp af et numerisk tastatur. Her som den så ud i Apollo 11. (© Nasa)

Det computerprogram, som i 1969 styrede Apollo 11 til Månen, er blevet uploadet med noter og det hele til kode-sitet Github.

Kildekoden har været offentliggjort i nogen tid, men først nu er den fuldt tilgængelig, så man kan søge i den - og let se programmørernes noter.

Det er den tidligere NASA-ingeniør Chris Garry, der har uploadet softwaren til Apollo Guidance Computer (AGC).

De mange tusinder af linjer kode blev oprindeligt skrevet af programmører fra MIT's Instrumentation Laboratory.

Ifølge det amerikanske medie Quartz er kildekoden skrevet i en speciel udgave af det nu arkaiske programmeringssprog Assembly, som blev skrevet direkte til specifik hardware.

Kildekoden er allerede blevet gennemrodet af internettets nørder, og den er fuld af små sjove kommentarer fra de oprindelige programmører.

Blandt andet en reference til en populær radio DJ i USA ved navn Magnificent Montague, som brugte vendingen "Burn baby, burn", når han satte en plade på.

Computer med to kilobyte RAM

AGC var hovedcomputeren i NASA's raketter og rumskibe fra Apollo 7 til Apollo 17 - samt rumstationen Skylab og en lang række andre missioner.

Programmet beregnede brændetiden for Apollo-missionernes raketmotor og styreraketter - og sørgede for at alle seks landinger på Månen forløb uden problemer.

Ifølge projektet Virtual AGC, der har lavet en såkaldt emulator, som kan køre den gamle styringssoftware, blev der kun bygget 57 computere, som kunne bruge softwaren.

Softwaren kørte ikke på nogen kraftig computer. AGC havde en processor, der kørte ved en frekvens på kun 2 MHz. Hukommelsen var heller ikke imponerende. Computeren havde kun en ROM "harddisk" på 36.864 16-bits ord og magnetisk RAM på 2048 16-bits ord.

Astronauterne kommunikerede med den simple computer ved hjælp af et numerisk tastatur.

Se en virtuel udgave af styrecomputeren i videoen herunder. Den virtuelle udgave kører på den knap 10 år gamle mobiltelefon Palm Centro.

Facebook
Twitter