Her er årets ti værste IT-sikkerheds-syndere

Ny rapport afslører de mest benyttede sikkerhedshuller i den software, du bruger dagligt. Adobes Flash er problembarnet over dem alle.

Flash er den mest problematiske tilføjelse - med flere længder. (Foto: Pichi Chuang © Scanpix)

Hvis du får styr på opdateringer af Flash, Internet Explorer og Microsofts plugin Silverlight på din computer, bliver din IT-sikkerhed med med et snuptag betydeligt bedre.

I hvert fald er det disse tre stykker software, der topper listen over værste sikkerhedssyndere i 2015 i en ny rapport fra sikkerhedsselskabet Recorded Future, der har analyseret 108 såkaldte exploit kits. Det er metoder som hackere kan bruge til at angribe og trænge ind i folks computere.

Her topper Adobes berygtede Flash-plugin ganske som forventet listen. Selv om Flash godt kan undværes i browseren, benyttes det udbredte plugin fortsat rundt omkring på nettet, fx til at vise reklamer, små spil eller film.

Mange huller

Flash er dog notorisk hullet som en ost, og indtager derfor hele otte pladser på top ti over favorit-angrebsmål hos de exploit kits, IT-kriminelle bruger til at luske ondsindet kode ind på netbrugernes computere.

De sidste to i top 10 over mest brugte sikkerhedshuller er en sårbarhed i ældre versioner af Internet Explorer og en sårbarhed i Microsofts Silverlight. Explorer er dog under udfasning efter frigivelsen af Windows 10, hvor browseren Edge har taget dens plads, selv om Internet Explorer fortsat følger med som standard.

Italiensk hacker-adgang bruges også

Har man installeret Flash skal man opdatere ganske hyppigt for at lukke sikkerhedshuller. Mængden af sikkerhedsproblemer er dog så omfattende, at hackerne nyder godt af, at langt fra alle computere bliver opdateret så hyppigt som de burde.

Enkelte af de huller, som Recorded Future har med i rapporten, blev benyttet af det italienske selskab The Hacking Team, der har leveret overvågnings- og angrebsløsninger til politi og regeringer verden over.

Da Hacking Team til sidst selv blev hacket, blev disse huller bredt kendt, og derfor benyttet af andre.

Facebook
Twitter