Her er den nye iPhone X: Nu skal man låse op med ansigtet

Den nye iPhone har fået et rammeløst design, ansigtsgenkendelse, trådløs opladning - og en helt ny højere pris.

Den nye iPhone X er stort set uden ramme. Kun en enkelt udskæring i toppen til kamera og sensorer er tilbage, ellers er det bare skærm, (Foto: © Skærmbillede fra Apple event.)

Apple har til aften præsenteret næste udgave af firmaets mest succesfulde produkt, som har fået navnet iPhone X.

Det foregik ved en stor pressevent, der for første gang blev afholdt i det spritnye Steve Jobs Theater, opkaldt efter firmaets afdøde stifter, som ligger i firmaets nye hovedkvarter, Apple Park.

Navnet iPhone X er en slet skjult reference til, at det er ti år siden, den første Apple-telefon kom på markedet.

Et komplet redesign - mere skærm på mindre plads

I modsætning til de seneste to år er der denne gang tale om et komplet redesign af Apples vigtigste produkt, som står for cirka 70 procent af firmaets samlede indtægter.

På ydersiden har den nye iPhone fået et næsten fuldstændigt rammeløst design, bortset fra en enkelt udskæring i toppen, der huser selfie-kameraet, og en række nye sensorer.

Der er ikke meget andet end glas på fronten af iPhone X. (Foto: © Apple)

Det betyder, at skærmen på X er vokset til 5,8 tommer, uden at telefonen rent fysisk fylder i nærheden af iPhone 7 Plus, der har en 5,5 tommer stor skærm, simpelthen fordi selve ‘æsken’ er mindre, og at rammen nu er erstattet af mere skærm.

Ansigtsgenkendelse erstatter fingeraftrykket

Den manglende ramme betyder samtidig, at der ikke længere er plads til TouchID - den fingeraftryksscanner, der de sidste 4 sæsoner har boet i bunden af telefonen. I stedet er nu kommet Face ID, der som navnet antyder er en ansigtsgenkendelses-teknologi.

Det betyder, at man i fremtiden låser telefonen op med sit glatte ansigt, og endda også bruger Face ID til at betale med betalingsløsningen Apple Pay, som kommer til Danmark senere i år.

Apple påstår at ansigtsgenkendelse er lige så sikkert som fingeraftryk, og at det virker, selvom man gror et skæg eller begynder at bruge briller. Det skulle heller ikke kunne lade sig gøre at snyde lås-op-funktionen med et fotografi.

Uanset om det passer eller ej, så er der stadigvæk en hel del usikkerhed om, hvorvidt det fra et brugerperspektiv giver mening at skulle stirre på sin telefon, når man skal låse den op, fremfor blot at lægge fingeren på.

Ny OLED-skærm

Skærmen på iPhone X er også ny.

I modsætning til tidligere tiders LED-skærme er Apple nu skiftet til en OLED-skærm, ligesom bl.a. Samsung har på sine dyreste Galaxy-telefoner. Selv samme Samsung er iøvrigt dem, der leverer skærmene til Apple.

OLED excellerer særligt ved at kunne producere dybere sort og lysere hvid, da skærmen ikke er baggrundsbelyst, og i det hele taget giver skærmteknologien et meget levende billede.

Nyt kamera

Vanen tro huser en ny telefon også et nyt kamera. Det består på X af to kameraer, hvor det ene er placeret over det andet og ikke ved siden af hinanden som på sidste generation iPhone.

Det nye kamera skulle ifølge Apples velsmurte pr-maskine give billeder, der i kvalitet rykker endnu tættere på de dyre DSLR-kameraer. Det drejer sig særligt om effekten på portrætter, hvor personen i fokus står knivskarpt, mens baggrunden er sløret.

Kameraet er samtidig designet til at understøtte AR (Augmented Reality), som er en af de helt store nyheder i det kommende styresystem til iPhone og iPad, iOS 11, der kommer på gaden den 19 september.

AR understøttes også af den nye A11 bionic processor, som den nye chip i iPhone X hedder.

Prisen får et nøk opad

Mens prisen på meget teknologi hele tiden falder og falder, så har det ikke været tilfældet med de dyreste smartphones, der i snart mange år har holdt det samme leje.

Men denne gang bevæger prislappen sig endelig - desværre er det opad.

Det er blandt andet det nye rammeløse design, sensorerne og OLED-skærmen, der er dyre at producere, som er med til at presse prisen i den forkerte retning.

Den billigste udgave med 64 GB lagerplads kommer til at koste 8.899 kroner, mens den med 256 GB koster 10.249 kroner (!).

Til gengæld skulle batteriet så også kunne levere to timer ekstra på en opladning sammenlignet med tidligere iPhones, hvis det er en trøst.

Den nye iPhone X kan bestilles fra d. 27 oktober. Det er endnu uklart, om Danmark er blandt de lande, hvor den kommer først.

Også nye billigere iPhones

Selvom iPhone X uden sammenligning var eventens store stjerne, så fik Apple også plads til at lancere andre nyheder.

De nuværende iPhone 7 og 7 Plus får en mindre opgradering, og kommer til at hedde iPhone 8 og 8 Plus.

De får ligesom X den nye A11 bionic processor, der som altid er en smule hurtigere end den, der sad i sidste års telefon. Derudover får iPhone 8 også et nyt kamera, der ligeledes - ifølge Apple - er bedre, end det fra sidste år. Altså helt klassiske opdateringer, som vi har set så mange gange før.

Men den største nyhed er måske, at iPhone 8 ligesom iPhone X kan oplade trådløst, noget som andre telefonmærker har kunne i et stykke tid. Apple benytter en åben standard, der betyder, man kan købe opladere fra andre firmaer, men Apple lancerer samtidig næste år sin egen oplader der hedder AirPower.

Desuden skulle iPhone 8 ligeledes være i stand til at udnytte de nye muligheder for AR (augmented reality). Dog er det uklart, om det adskiller sig nævneværdigt fra iPhone 7 og tidligere telefoner.

Apple-ur med simkort

(Foto: © Skærmbillede fra Apple-event.)

Men der var også andet end telefoner.

Tredje version af Apple-uret kommer nu med indbygget simkort, hvilket betyder, at det nu kan forbinde direkte til nettet, uden at skulle have en iPhone som støttepædagog. Og man kan ringe fra uret, ligeledes uden telefon.

Desuden bliver Apple Music bygget ind i uret, så man kan streame musik direkte fra uret - altså hvis man har bluetooth-hovedtelefoner, der passer til.

Men... det kommer ikke til Danmark i første omgang. Danskere må nøjes med en mindre opdatering uden simkort i.

Desuden fik Apple TV-boksen en opgradering, så den nu understøtter 4K og HDR, så man fx kan streame indhold i den bedste opløsning fra Netflix.

Følg med på dr.dk, hvor vi vender tilbage med en vurdering af, hvad der er reelle teknologiske fremskridt, og hvad der blot er små justeringer, som langt de fleste af os, sagtens kan klare os uden.