Her er din digitale fremtid

Hvert år kommer teknologigiganten IBM med en håndfuld spådomme om de digitale tendenser de kommende fem år. Vi har meget at glæde os til, ser det ud til.

De store datamængder om os vil medføre store forandringer og forbedringer for vores liv, spår IBM. (© iStock)

Mængden af data om dig og din adfærd vokser hver eneste dag. Måske har du en smartphone, der samler data om dig og din omverden, måske tjekker du ind via Facebook, når du kommer rundt i byen – eller også har du et rabatkort til dit lokale supermarked, som giver supermarkedet mulighed for at holde øje med, hvilke varer du kan lide.

Datamængderne og vores evne til at analysere dem vokser hele tiden – og de kommende fem år vil teknologien, der skaber fordele ud af de mange data, for alvor folde sig ud. Og det vil give markante, positive forandringer for os alle.

Sådan lyder budskabet fra teknologigiganten IBM, der for ottende år i træk afslutter året med at frigive de såkaldte '5 on 5' – altså fem forudsigelser om de kommende fem år.

IBM bedriver selv et omfattende forsknings- og analysearbejde, og forudsigelserne er derfor ingenlunde grebet ud af den blå luft; faktisk er flere af tendenser allerede i cirkulation i selskabets laboratorier.

Fokus på privatliv - men også på fordele

I øjeblikket er der meget fokus på fænomener som privatlivsbeskyttelse, datasikkerhed og spionage, men de kommende år vil vores forhold til teknologien modnes, og vi vil kunne drage en række fordele af de store datamængder, fortæller Anders Quitzau, der er innovationschef hos IBM i Danmark.

- Kræftbehandling er et rigtig godt eksempel. I dag er der mange ubekendte, når en kræftpatient skal behandles. Behandleren skal identificere typen af kræft præcist – og sammensætte den helt rigtige blanding af medicin. I fremtiden vil lægen kunne drage fordel af store datamængder fra genomforskningen, og dermed have et meget bedre udgangspunkt for at regne ud, hvilken medicin, der vil virke på de enkelte patienter, siger han.

IBMs fem bud på fem stærke tendenser ser sådan her ud:

Byen bliver klog

Smartphones, sociale medier, data om trafik og vejrudsigter – og adskillige andre datakilder vil fremover gøre det meget nemmere at byplanlægge. Din mobil vil vække dig et kvarter tidligere, hvis vejrudsigten viser en vejrtype, der erfaringsmæssigt får folk til at droppe cyklen og tage bussen i stedet. Trafiklysene vil gøre det let for dig at komme uden om marathonløbet – og det bliver lettere at planlægge byen, så den passer til folks adfærd og behov.