Hold hovedet højt: Mobilen kan ødelægge din nakke

Når du bøjer hovedet for at tjekke mobilen, slider det voldsomt på nakken. Fænomenet er døbt ’text-neck’ og er en epidemi, der kan føre til slidskader og dårlig kropsholdning.

Du udsætter nakken for et pres på 27 kilo, hvis du har dit hoved bøjet 60 grader forover. (© DR)

Hvis du læser den her artikel på din smartphone, står du måske med hagen ind til brystkassen, med nakken bøjet forover og har øjnene fokuseret nedad på skærmen i din hånd.

I så fald gør du ligesom millioner af andre mobil-brugere verden over. Og så er du i farezonen for at udvikle text-neck', som kan oversættes til 'sms-nakke' eller 'mobil-nakke'.

Ødelægger nakken

Mobil-nakke betegner den slidte og ømme nakke, som mobil-brugere har eller kan risikere at få. Og betegnelsen er omdrejningspunktet i ny amerikansk forskning fra The National Library of Medicine.

Forskningen viser, at når du bøjer hovedet forover for at kigge ned på din mobil, kan du ødelægge nakken og slide din kropsholdning.

Slidte hvirvler og klemte nerver

Forskerne advarer mod, at dine daglige mailtjek, sms'er og Facebook-browsing på mobilen kan føre til slidte nakkehvirvler, klemte nerver og endda fjerne din nakkes naturlige holdning.

Lidelsen betegnes af forskerne som en epidemi, der især er udbredt blandt unge.

Men danskere i alle aldersgrupper kan være i farezonen. Ni ud af ti har nemlig brugt en mobil eller smartphone inden for de sidste tre måneder, viser tal fra Danmarks statistik.

Hovedet lægger farligt pres

Faren for at udvikle 'mobil-nakke' stammer fra det pres, som hovedet lægger på nakke og ryg, når det bøjes forover.

Et hoved vejer omkring fem og et halvt kilo. Når det lænes forover og bagover, øges presset på nakken og rygsøjlen, viser forskningen.

For eksempel udsætter du nakken for et pres på 27 kilo, hvis du har dit hoved bøjet 60 grader forover.

Som at have barn rundt om nakken

Det pres på 27 kilo svarer til at bære et otte-årigt barn rundt om nakken flere timer om dagen, når du for eksempel venter på bussen eller sidder i toget.

Folk med smartphones bruger i gennemsnit to til fire timer om dagen på for eksempel at tjekke sociale medier, skrive sms'er og tjekke mails.

Det svarer til 700 til 1400 timer foran smartphoneskærmen om året.

Facebook
Twitter