Holland: Windows 10 bryder databeskyttelses-loven

Det hollandske datatilsyn konkluderer, at Microsoft indsamler for mange private data, uden brugerne ved, hvad de bliver brugt til.

Windows 10 indsamler for mange personlige data, uden brugerne er klar over det, mener Hollands datatilsyn. (© Microsoft)

Microsofts Windows 10 overtræder den hollandske databeskyttelseslov. Så klar er konklusionen i en rapport fra det hollandske datatilsyn.

Grunden er, at styresystemet indsamler en masse personlige data, uden det er tydeligt for brugeren, at det sker, eller hvad dataene bliver brugt til.

- Det viser sig, at Microsofts operativsystem følger så godt som hver eneste bevægelse, du foretager dig på din computer. Resultatet er, at der laves en nærgående profil af dig, siger Wilbert Tomesen, vicedirektør i det hollandske datatilsyn og fortsætter:

- Hvad betyder det? Ved folk det? Vil de have det? Microsoft skal give brugerne en rimelig mulighed for selv at beslutte det, siger han i en engelsk pressemeddelese.

Ifølge rapporten informerer Microsoft ikke tydeligt brugerne om, at de løbende indsamler personlige data om brugen af apps og websurfing via Edge-browseren, når standardindstillingerne anvendes. De fortæller heller ikke tydeligt, at dataene bliver brugt til at præsentere personaliserede reklamer og købsanbefalinger for brugeren, lyder det.

- Microsoft skal have et gyldigt samtykke fra brugere til at behandle deres personlige data. Derfor skal folk være velinformerede og er nødt til at vide præcist, hvad de siger ja til. Dette er ikke tilfældet, står der i rapporten.

Ifølge de hollandske myndigheder har Microsoft givet tilsagn om, at de vil stoppe alle overtrædelser. Ellers kan det hollandske datatilsyn beslutte at pålægge Microsoft en sanktion.

Microsoft vil samarbejde

Microsoft har responderet på kritikken i en pressemeddelelse.

- Vi glæder os over muligheden for at fortsætte med at arbejde med det hollandske datatilsyn, angående deres kommentarer vedrørende Windows 10 Home og Pro, og vi vil fortsat samarbejde med datatilsynet for at finde passende løsninger.

Dog er Microsoft ikke enig i alle konklusionerne, hvorfor de har publiceret et dokument, hvor de udpeger, hvor brugerne kan indstille hvor meget data, Microsoft må indhente.

Det er ikke første gang Windows 10 er blevet anklaget for at indsamle for meget data. Firmaet har tidligere haft en lignende sag på halsen i Frankrig.