Hollandsk datatilsyn revser Google

Det er i strid med hollandsk lov at Google puljer data om brugerne sammen for at skabe en præcis profil af brugernes interesser. Mange andre lande har tidligere kritiseret Google for metoden.

Google kritiseres igen for en praksis, hvor brugernes data lægges sammen i en stor database (Foto: REUTERS/Stephen Lam)

Det er i strid med loven, at Google puljer data om brugerne sammen på tværs af sine mange tjenester for derved at danne sig et præcist billede af brugernes interesser og holdninger. Det mener det hollandske datatilsyn, der nu melder sig i rækken af lande, der er kritiske over for en snart to år gammel Google-praksis.

Sagen er efterhånden ganske langvarig og begyndte i 2012, da Google annoncerede, at selskabet nu ville indføre et nyt, fælles sæt regler for brugen af selskabets mange tjenester. Hidtil havde brugerne skullet acceptere en særskilt brugeraftale for eksempelvis Gmail, en for YouTube og en for Google+, men med ændringerne ønskede Google at lave et samlet regelsæt, der gælder for alle Googles tjenester.

Skulle gøre det lettere for brugerne

Google forklarede, at de fælles regler skulle gøre det lettere for brugerne, der nu kun skal læse een brugeraftale som bruger hos Google.

Allerede på forhånd var Google dog blevet mødt af kritik for ændringerne, der - ifølge flere landes datatilsyn betyder, at Google nu fik mulighed for at samkøre en masse databaser, så data om brugernes email nu ville kunne bruges til at vise annoncer på YouTube-videoer.

Med samkøringen af brugerdata fra så mange forskellige Google-tjenester, vil Google samtidig kunne skabe en yderst detaljeret profil af hver enkelt menneske, der bruger selskabets tjenester. Samtidig kritiserede flere datatilsyn, anført af det franske, at brugerne ikke nødvendigvis ville have accepteret reglerne, hvis de var blevet præsenteret for dem før de begyndte at bruge Googles tjenester.

Sagen udviklede sig kulørt, da det franske datatilsyn udarbejdede et en vejledning til hvad Google skal gøre, så selskabet igen kommer på den rigtige side af den europæiske lovgivning.

Google: Vi overholder loven

Google fastholdt imidlertid sit synspunkt om, at virksomheden allerede overholder europæisk lov - og derfor måtte Google indkassere en bøde på 150.000 euro fra de franske myndigheder. En række lande fulgte trop i kritikken, og nu melder Holland sig så også i køen af kritikere. Det sker trods dialog og møder med Google.

- Google er ved at lave et usynligt edderkoppespind af vores data, uden at vi har givet samtykke. Og det er forbudt i følge loven, siger chefen for det hollandske datatilsyn, Jacob Kohnstamm til Reuters.

Det hollandske datatilsyn kritiserer også Google for ikke at oplyse brugerne ordentligt om hvilke data, der indsamles og hvad de bruges til. Samtidig lægger tilsynet vægt på, at det næsten er umuligt for hollænderne at undgå Google, fordi selskabets tjenester spænder så vidt.

Det danske Datatilsyn har ikke endnu udtalt sig om Googles metode

Facebook
Twitter