I dag får en million skolebørn en gratis computer

Britiske BBC deler fra i dag en million mini-computere ud til britiske skolebørn. Computeren Micro:bit skal give dem smag for at undersøge, hvordan en computer virker og kan bruges.

Micr:obit er en computer man selv skal få til at virke. (Foto: BBC)

Det er ikke just en iPad - men det er absolut heller ikke meningen. Til gengæld kan en million britiske skolebørn fra i dag se frem til at blive lidt klogere på, hvordan en computer ser ud indeni, og hvordan man får den til at virke.

Det er britiske BBC, der fra i dag begynder at dele ud af computeren Micro:bit til de britiske børn. Computeren har været flere år undervejs, skulle have været på banen allerede sidste år, men blev forsinket og blev derfor først sendt i fredags.

Når den ankommer på de mange deltagende britiske skoler, er det dog ikke sikkert, at de mange skolebørn vil genkende Micro:bit som en computer, de kender.

Men det er netop meningen: Det er nemlig op til ungerne selv, at få Micro:bit til at virke.

Skrabet men med masser af sensorer

Den lille computer minder umiddelbart om den velkendte og tilsvarende Raspberry Pi, der også er en ekstremt skrabet computer - men i modsætning til Raspberry Pi, er Micro:bit ikke skabt til at være en byg-selv computer.

Den lille computer skal tværtimod tilsluttes en traditionel Mac-, PC- eller Linux-computer, hvorfra den kan programmeres til at gøre forskellige ting. Micro:bit er forsynet med en masse forskellige sensorer, og kan tilsluttes og styre andre ting, fx fjernstyrede biler, et kamera eller et system, der automatisk vander planter.

De små computere er forsynet med bluetooth, så man blandt andet kan styre dem fra en smartphone.

BBC har samtidig bygget et helt univers op på nettet, hvor skoleelever og deres lærere og forældre kan se andres eksperimenter, blive klogere og dele tips.

Op i stratosfæren

Det er kun skoler, der er har tilmeldt sig Micro:bit-projektet, der får en af slagsen - og den britiske stat har sammen med en række industrielle partnere støttet produktionen og indsatsen med at få børn til at lære computerkode.

Bruges Micro:bit alene, kan den programmeres til at blinke med sine LED-lamper på forskellig vis - men det kan betragtes som begynder-niveauet. Hensigten er nemlig, at børnene skal lave computerkode, der sætter Micro:bit til at fungere i forskellige sammenhænge.

Ifølge BBC har en skole blandt andet sendt en Micro:bit med ballon op i stratosfæren, hvor den målte temperaturer hele vejen op.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, BBC kaster sig ud i et sådant projekt. Også i 1981 søsatte organisationen et projekt, dengang med BBC Micro-computerne, der blev solgt i over 1,5 mio. eksemplarer. Også dengang var hensigten at give skolebørn mulighed for at lære en computer at kende.

Den oprindelige BBC Micro var dog væsentligt mere komplet ved leveringen, og manglede blot en skærm.