I fremtiden kan din tatovering styre din telefon

Ved at kombinere engangstatoveringer med elektronisk kredsløb, kan du klistre knapper på kroppen.

Et påklistret kredsløb på fingeren kan måske i fremtiden styre din telefon. (© Saarland University)

Forskere på Saarland University i Tyskland arbejder lige nu med en teknologisk løsning, der måske for altid vil forandre, hvordan vi kombinerer krop og teknologi. Det skriver New Scientist.

Ved at printe elektroniske kredsløb på samme type papir, som man bruger til midlertidige tatoveringer, med strømledende blæk, har man lavet ultratynde “knapper”. Knapperne sidder på kroppen som udsmykning, men samtidig kan man kan styre fx. sin smartphone med dem.

Forskernes metode er endnu ikke blevet peer-reviewed, men ifølge New Scientist fremlægger de deres resultater ved CHI 2017 - en konference i Denver, Colorado om interaktionen mellem computere og mennesker.

Tag telefonen ved at bøje fingeren

De ultratynde kredsløb, som skaberne kalder “SkinMarks”, bruger variationer i huden til at påvirke kredsløbene.

Det er for eksempel knoer, fregner, rynker, skønhedspletter, fordybninger og andre steder på kroppen, hvor kroppen er “usædvanlig” og ujævn - en slags kendemærker på kroppen, som kredsløbet registrerer, når man berører dem, bøjer dem eller lignende.

Se eksemplerne i videoen herunder:

Kredsløbenes muligheder er stadig primitive, men tanken om at bruge sin hud som styringsenhed er fascinerende: Så kan man tage telefonen eller skifte kanal på sit tv ved blot at berøre sin kno eller bøje sin finger.

En hurtig proces med ulemper

Det tager i øjeblikket omkring tre timer at fremstille en tatovering, men udviklerne mener, at kredsløbene kan produceres langt hurtigere med den rette teknologi, så fremtidige brugere kan printe egne kredsløb i hjemmet på blot få minutter.

De største ulemper er lige nu, at udsmykningen skal tilsluttes en lidt større enhed på størrelse med et stort armbåndsur, der registrerer forandringerne i kredsløbet. Og så, at man ved et uheld kommer til at aktivere kredsløbet, hvis man bevæger fingeren forkert. Det er dog ubetydelige problemstillinger, som man med tiden uden problemer burde kunne forbedre, skriver ScienceAlert.

Kredsløbene virker i op til et par dage, og kan derefter udskiftes.

Facebook
Twitter