I fremtiden skal vi printe mursten af Mars-støv

For at reducere mængden af genstande, der skal sendes til Mars, må fremtidens astronauter printe værktøj og byggematerialer.

Sådan ser nogle af de stykker værktøj og klodser ud, som man kan printe. (© Northwestern University)

Når astronauter formodentlig når Mars inden for de næste årtier, bliver det på en gold og ugæstfri klode - og astronauterne vil kun have de forsyninger med, som de har medbragt fra Jorden.

Men Northwestern McCormick School of Engineering, der er en del af Northwestern University, har udviklet en løsning, der måske vil gøre mødet med den røde planet lidt lettere. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

De har nemlig udviklet en måde, der gør det muligt at bruge støv fra Mars i en slags “blæk” til 3D-printere. Det giver mulighed for at printe værktøj og mursten med materialer, som der findes på planeten.

Blæk af støv

Holdet på Northwestern University har ikke haft adgang til rigtigt Mars-støv (det findes ikke på Jorden), men har fået adgang til et materiale, der efterligner Mars-støv. Et materiale som NASA har udviklet.

Ved at kombinere efterligningen med andre materialer, har forskerne udviklet en “blæk”, der gør det muligt at printe relativt simple værktøjer og byggeklodser.

Holdet har blandt andet printet byggeklodser af støvet, der minder om Lego, som på sigt måske kan bruges til at bygge vægge med.

Fleksibelt materiale

De endelige objekter består af 90 procent “Mars-støv”. Og det er vigtigt, fordi ethvert gram lokalt materiale, er et gram materiale mindre, man skal transportere fra Jorden. Vægt sparet kan i stedet blive brugt på livsnødvendige ting som føde, ilt og vand til rejsen.

Det printede materiale minder lidt om gummi, og de printede objekter er derfor elastiske, smidige - men samtidigt hårdføre. Samtidig kan man både skære, rulle, folde og forme objekter lavet af materialet, efter at de er blevet printet.

Der er nok ikke nogen, der drømmer om en elastisk mursten. Men materialet kan efterfølgende bages, så det får en hård, keramisk struktur, forklarer forskerne.

Metoden skulle også kunne anvendes til Måne-støv.

FacebookTwitter