Ikke længere sci-fi: Håndholdt enhed kan finde sygdomme

Star Trek-teknologien "tricorder" er blevet til virkelighed.

I tv-serien Star Trek benytter lægerne en "tricorder" til at identificere sygdomme. (© Paramount/Still fra Star Trek)

Når læger i science fiction-serien "Star Trek" skal scanne en patient, bruger de en såkaldt “Tricorder” - et håndholst apparat, der hurtigt og mobilt scanner efter skader hos patienten.

Med årets vinder af konkurrencen “Qualcomm Tricorder Xprize” er tricorderen på vej til at blive virkelighed.

Et lille familiefirma har nemlig udviklet en både billig, let og brugervenlig prototype, der kan bruges til at diagnosticere 34 forskellige sygdomme hvor som helst. Det skriver Iflscience.com.

En udfordring

Formålet med Tricorder Xprize-udfordringen var, at der skulle udvikles en håndholdt enhed på under 2,5 kg, der skulle kunne bruges af alle. Inden for blot 24 timer skulle den kunne identificere om en eller flere af 12 forskellige sygdomme var til stede i patienten (bl.a. diabetes og lungebetændelse). Uden at der var særligt trænet medicinsk personale til at bruge enheden.

Den lille familieejede virksomhed Final Frontier Medical Devices med en ingeniør og en læge i spidsen tog opfordringen op. I konkurrence med over 300 andre hold udviklede de over fem år prototypen til deres tricorder-enhed “DxtER”, som virksomheden selv har finansieret.

DxtER kan ved at kombinere kunstig intelligens med et digitalt leksikon, der indeholder den nyeste medicinske viden, identificere helt op til 34 forskellige sygdomme på langt under de krævede 24 timer.

Ikke bare prototype

Selvom DxtER indtil videre kun er en prototype, så tror Qualcomm og Final Frontier Medical Devices så meget på ideen, at de nu arbejder på skaffe yderligere millioner for at markedsføre enheden og gøre den til virkeligheden.

En mobil enhed som DxtER kan blive en særdeles vigtig opfindelse for patienter i dele af verden, hvor der er langt til nærmeste hospital eller i krigszoner.

Med løsningen får Final Frontier Medical Devices som vindere af konkurrencen tildelt 2,5 millioner dollars (ca. 17,5 mio danske kroner) i præmie.