Indisk stat går forrest: Gratis internet til to millioner fattige

Regeringen i den indiske stat Kerala mener, at alle har ret til internet. Så nu giver de to millioner fattige gratis adgang til nettet.

De fattigste i Kerala vil snart få 1 GB gratis data hver måned. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

Kerala ligger ud til det indiske ocean. Staten er et af Indiens mest besøgte turist-områder.

Men til trods for indtægterne fra de mange turister har den store stat med over 30 millioner indbyggere alvorlige fattigdomsproblemer. Omkring to millioner familier i staten lever i ekstremt fattigdom.

1 GB gratis data

Keralas finansminister Thomas Issac har dog i budgettet for 2017-18 fundet plads til en håndsrækning til de mange fattige.

Om maksimalt halvandet år vil de få 1 GB gratis data hver måned. Og har man brug for mere, kan det tilkøbes billigt.

Finansministeren har taget initiativet efter, at de lokale politikere har besluttet, at internet-adgang er en basal menneskeret på niveau med vand, mad og uddannelse.

Digital opdeling i befolkningen

Staten, som ifølge The New Indian Express er kendt for sin teknologi-interesserede ungdom og lave analfabetisme, har i de seneste år oplevet stadigt større digital opdeling i befolkningen.

Ligesom herhjemme er der i Kerala meget, som foregår online, men de fattigste har ikke råd til at være på nettet. På den måde bliver befolkningen delt i to: Dem, der har råd til internet, og dem, der ikke har.

Og det er den opdeling, der nu får den lokale regering til at reagere.

For efterhånden som næsten al kommunikation med det offentlige foregår online, er tiltaget nødvendigt, mener finansministeren.

Valgte den billigste løsning

Regeringen skjuler ikke, at der er tale om et begrænset bredbånd. Kerala er nemlig ikke en rig stat, og man har derfor valgt den billigst mulige løsning.

Forbindelsen vil ifølge planerne blive leveret via et optisk fibernetværk. Det vil blive etableret parallelt med det elektriske netværk, som allerede findes i hele staten.

På den måde vil alle husstande få adgang til bredbåndet.