Indonesisk ballon-internet vil konkurrere med Google

Den lille startup Helion vil skabe nem og billig adgang til wi-fi ved hjælp af balloner, især i svært tilgængelige områder i Indonesien.

Billedet er fra et af Helions forsøg. Ideen er at ballonerne skal bruges langt fra byerne, ude i landets fjerne egne. (Foto: Helion)

Under 30 procent af Indonesiens knap 250 millioner indbyggere har adgang til internettet - og det vil den lille startup Helion gerne gøre noget ved.

Deres plan går ud på at bruge wifi-udrustede balloner i stedet for mobilmaster, skriver Tech in Asia.

Ballonerne skal udstyres med solpaneler og og udstyr, som kan give netadgang for indbyggerne i de nærliggende områder.

I konkurrence med gigantiske Google

Det minder ganske meget om Googles Project Loon, der dog er i noget større skala.

Loon, som netop i denne uge ifølge TechCrunch har indledt forhandlinger med teleoperatører i Indien, vil slippe balloner fri i cirka 20 kilometers højde, mens Helions svævende mobilmaster skal fastgøres med wirer, og “kun” sendes op i et par hundrede meters højde.

Helion håber, at deres balloner kan udgøre et billigt alternativ til mobilmaster, ikke bare i udkantsområder i Indonesien, men også fx i forbindelse med koncerter eller andre begivenheder, hvor større menneskemængder ønsker sig adgang til nettet.

Mange udfordringer og omkostninger

Men der er mange udfordringer på vejen. Blandt andet skal de cirka 30 kubikmeter store balloner genopfyldes med helium en gang om ugen, og det vil ifølge firmaet koste i omegnen af 2500 kr.

Samtidig er der spørgsmålet om øvrig vedligeholdelse og tyveri, som Helion dog håber at kunne løse ved at samarbejde med lokalsamfundene.

Firmaet har også indledt forhandlinger med en teleoperatør i Indonesien, skriver Tech in Asia.