Intelligent plaster skal få dig til at bevæge dig mere

Mange sygdomme bliver værre, fordi vi ikke bevæger os. Et nyt dansk plaster måler hvor lidt vi egentlig bevæger os.

1 millimeter tyk printplade med sensor og internetforbindelse skal sidde inde i plasteret (Foto: Naomi Yamakawa Meyrowitsch © Naomi Yamakawa Meyrowitsch)

Vidste du, at det faktisk er temmelig farligt at være sofakartoffel?

Den internationale sundhedsorganisation WHO har konkluderet, at inaktivitet er skyld i flere dødsfald end rygning og diabetes.

Hvis man er syg, så er det ganske enkelt vigtigt at få bevæget kroppen – at holde den i gang. Men det er jo ikke altid nemt, så derfor vil den danske iværksættervirksomhed Sens Innovation lave et plaster, der måler, hvor meget – eller hvor lidt – vi bevæger os.

- Vi har udviklet et intelligent plaster, som du kan bære på benet i en periode på 7-14 dage, fortæller Morten Kjærgaard, der er CTO og medstifter af to-mands-virksomhenden Sens Innovation.

Diabetes bliver værre, hvis du sidder stille

Sens Innovation deltager i et udviklingsforløb for iværksættere på Scion DTU i Lyngby, som kaldes Danish Tech Challenge. 20 iværksættervirksomheder er i et mentorforløb i det samme hus i fire måneder, og til sidst konkurrerer de om at vinde Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner.

- Vi har nogle algoritmer og nogle sensorer, som fortæller os, om personen sidder eller går, fortæller Morten Kjærgaard.

Inaktivitet kan forværre symptomerne for sygdomme som diabetes og rygproblemer. Ideen er, at plasteret er så billigt, at det kan distribueres i store mængder til patienter, som læger og plejepersonale kan monitorere for at sikre et korrekt behandlingsforløb.

- Teknisk set så ligner det en skridttæller eller et smart-ur, men vores plaster er et vandtæt engangsplaster, så det er billigt at sende ud til mange tusind mennesker, og det er nemmere at hente data fra det, fordi det er koblet op på internettet, siger Morten Kjærgaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter