iPhone forstår snart dansk

Dansk tale bliver understøttet i de nye versioner af Apples styresystemer, men det er endnu uklart, om man kan styre den virtuelle assistent Siri.

Snart bliver det muligt at tale dansk til sin Apple computer eller telefon. (© Skærmbillede fra iPhone)

Da Apple mandag aften præsenterede de nye udgaver af deres styresystemer til iPhone og Mac, oplyste de, at det vil blive muligt at bruge 'tale til tekst'-funktionen på 22 nye sprog.

Hvilke sprog, der i fremtiden kan bruges til at få computeren til at skrive det du siger, blev ikke nævnt med et ord.

Men nu viser et billede, offentliggjort på 9to5 Macs hjemmeside, at dansk er et af dem.

Ikke sikkert at du kan styre Siri

Mere interessant, end om man kan diktere en tekst i en email eller et tekstdokument, er det, om de nye danske stemmestyringsmuligheder også vil kunne bruges til at styre Apples digitale assistent Siri.

Det løftede Apple nemlig heller ikke sløret for, muligvis fordi de ikke ved, om de kan nå at få det færdigt til efteråret, hvor de nye styresystemer bliver tilgængelige for brugerne.

Men bliver det ikke i denne omgang, at man kommer til at kunne åbne apps, søge information på nettet eller sende tekstbeskeder, alene ved at tale dansk, så er det helt sikkert noget, vi vil komme til at kunne i den nærmeste fremtid.

Stemmestyring er fremtiden

Stemmestyring er en af de teknologier, som de store tech-firmaer i øjeblikket satser benhårdt på.

Google er med 'Google Now' allerede langt fremme med stemmekontrol af Androidtelefoner, og stemmen er også en af de centrale måder at styre deres brille 'Glass' på.

Også Microsoft har kastet sig ind i taleræset med Cortana, deres nye assistent til Windows Phone.

Indtil videre er der dog ikke nogen af dem, der forstår dansk.

Nuværende stemmestyring er kompetent

På engelsk er de til gengæld alle særdeles kompetente til at forstå helt almindelige forespørgsler.

Det kan man blandt andet se i en test lavet af Gizmodo, hvor de lader Siri, Google Now og Cortana tage kampen op mod hinanden, i en række forskellige discipliner.

Selvom der er små forskelligheder i tilgangen til hvordan man ‘tale-kommunikerer' med de tre forskellige telefoner, så giver de alle tre stort set hver gang et brugbart svar, uanset om de bliver bedt om at vise vej, sende en tekstbesked, eller fortælle hvilke film der går i en biograf i nærheden.

Hvis du vil se, hvor godt de forskellige stemmestyrings-assistenter klarer sig mod hinanden, kan du se videoen på Gizmodos hjemmeside.