iPhone-salget slår bak i år

Salget af iPhones vil gå et gear ned den kommende tid, venter Apple. iPad fortsætter sit fald, og Apple Watch er fortsat meget lille.

Der ryger færre af dem her over disken næste kvartal, viser Apples egen prognose (Foto: DAVID MOIR © Scanpix)

Elektronikgiganten Apple skovler fortsat penge ind i et hæsblæsende tempo - men nu ser det ud til, at selskabet kommer til at sætte farten en smule ned.

Det fremgik af det kvartalsregnskab, giganten fremlagde sent i går, dansk tid. Ganske som ventet kunne Apple igen slå sin egen rekord i at vise det bedste regnskab for nogen virksomhed nogensinde - et overskud på 18,4 milliarder dollars ud af en omsætning på 75,9 mia. dollars på blot tre måneder.

Men Apple benyttede samtidig lejligheden til at skrue ned for forventningerne til den nære fremtid.

På forhånd har der været spredt bekymring om, hvorvidt Apple kan blive ved med at fremvise vækst i salget af sin uhyre populære iPhone - og ikke mindst, om Apple kan vedblive med at sælge de relativt kostbare smartphones i et marked, hvor priserne i øvrigt er under voldsomt pres.

Sløjere end ventet

Apple venter årets første tre måneder at omsætte for ned til 50 mia. dollars - et dramatisk dyk i forhold til samme kvartal sidste år, hvor selskabet omsatte for 58 mia. dollars. Apple skuffer sjældent i forhold til forventningerne, men denne gang er selskabets prognose en spids under markedets forventninger.

De seneste måneder har der været flere forlydender om sløje tider hos Apples underleverandører i Asien, der lider under at Apple lægger færre ordrer end ventet. Det er blevet udlagt som et symptom på, at salget af iPhones er løjet af.

Mens de nys fremlagte tal ikke modbeviser disse forlydender, viser de omvendt heller ikke umiddelbart nogen tegn på nedgang i salget af iPhones, der vokser med en procent i forhold til sidste år.

Aktien falder

Værdien af Apples aktie er skredet en del siden foråret, hvor den var godt 132 dollars værd, og gårsdagens nyheder betød yderligere fald på et par procent i den sene handel.

Apples iPhone omkring to tredjedele af selskabets omsætning, og selskabet har især nydt godt af væksten i det kinesiske marked, der er at selskabets andetstørste. Her er væksten dog generelt løjet af og markedet er mættet af et stort antal smartphoneproducenter, især flere lokale, der kappes om forbrugernes opmærksomhed.

- De har andre produkter, og potentialet til at lancere andre produkter, men hullet efter iPhonens langsommere tempo, er for stort at fylde ud. Dets fremtid er, hvad der nu engang sker på smartphoneområdet, siger Abhey Lamda, analytiker hos Mizuho Securities til Bloomberg.

iPad fortsætter faldet

Mens Apple altså venter et svagt faldende iPhone-salg, står det helt anderledes slemt til for selskabets tablet, iPad. Apple lancerede sent i 2015 den større og dyrere iPad Pro, men den har ikke været nok til at forhindre et dramatisk dyk i interessen for at købe en iPad.

Apple solgte 16, 1 mio. iPads i de sidste tre måneder af 2015, hvilket er hele 25 procent mindre end samme kvartal året før.

Afmatningen er dog ikke kun et Apple-relateret fænomen - forbrugerne har over en bred kam mistet en del af interessen for at købe tablets, har tal fra blandt andet Gartner Group løbende dokumenteret.

Apple angiver ikke præcise salgstal for sit smart-ur, Apple Watch, men ifølge Techcrunch bringer et estimat fra Asymco, der skyder på at Apple har solgt 5,5 mio. ure globalt i kvartalet, hvilket fortsat må beskrives som et meget lille marked.

Selskabet har også lanceret tjenesten Apple Music, men det er uvist, hvordan økonomien er her.