iPhones blandt bundskraberne i dansk antennetest

Nogle af markedets mest avancerede telefoner er de dårligste til at holde fast i mobilnettet. Den bedste er en Doro-ældremobil, viser ny, dansk undersøgelse.

De nye iPhones klarer sig ikke så godt som telefoner, selv om de er meget dyre og avancerede, viser ny undersøgelse. (Foto: Kay Nietfeld © Scanpix)

Hvis der er ualmindeligt mange huller i din mobilsuppe med din nye Nokia Lumia 925, iPhone 5S eller iPhone 5C, er du ikke nødvendigvis bare uheldig eller offer for et dårligt teleselskab.

Problemerne kan også skyldes at antennen i din telefon er for dårlig til holde fast i mobilnettet – et problem, der tilsyneladende oftere rammer nogle af markedets mest avancerede mobiltelefoner.

Testens vinder var ældremobilen Doro PhoneEasy 605, der ikke blot kunne fås for under 800 kroner – men som tilmed er så gammel, at den er udgået.

Testet 22 telefoner

Erhvervsstyrelsen har med hjælp fra Aalborg universitet testet 22 telefoner på markedet, og her var de fem værste Nokia Lumia 925, iPhone 5C, iPhone 5S, Nokia Lumia 820 og Samsung S4 mini.

Blandt de bedste fandtes, udover Doro-mobilen, Sony Xperia Z, Sony Experia GO, Samsung Galaxy SIII mini og LG A250. Også billigmobilen Nokia Asha 300 til lidt over 500 kroner lå i toppen.

Rapporten kommer efter lang tids debat om en mærkningsordning af antenner, som blandt andet telebranchens brancheforening, Telekommunikationsindustrien, selv har efterlyst.

Samsung og Apple skrabede bunden sidst

Telebranchen rammes ofte som de første af kritik, når kunderne oplever at deres signal forringes, selv om de bruger tusindvis af kroner på de nyeste smartphones. Problemet er blot, at de ringe signaler ofte er telefonens skyld - ikke teleselskabets.

Professor Gert Frølund, der er ekspert i antenner hos Aalborg Universitet, har tidligere lavet en tilsvarende undersøgelse, hvor den foregående generation af iPhones skrabede bunden sammen med Samsung.

- Resultaterne viser tydeligt, at det er muligt at lave velfungerende smartphones, især Sonys telefoner er meget velfungerende i den absolutte top […] Det er overraskende at se Nokias telefoner i bunden, fordi Nokia tidligere har haft fokus på en god ydeevne, skriver professoren i rapportens konklusion.

Hos ITEK under Dansk Industri glæder direktør Tom Togsverd sig over, at der kommer klarhed over antennernes betydning for oplevelsen af en dårlig mobildækning. Han bakker op om en mærkningsordning på europæisk plan.

- Det nytter ikke noget, at teleselskaberne investerer milliarder af kroner i nettet, hvis telefonernes antenner ikke kan følge med, siger Tom Togsverd i en mail.

FacebookTwitter