It-camp for piger: "Det er et demokratisk problem, hvis ét køn designer vores samfund"

Antallet af kvinder i it-branchen er faldet voldsomt siden 80'erne. Reklamefolk og fordomme er medskyldige i en udvikling, som universiteterne nu forsøger at vende. I Aalborg var 24 gymnasiepiger for nylig på it-camp.

(Foto: Maja Hald)

22-årige Louise Lastein læser til softwareingeniør på Aalborg Universitet. Hun er én af bare to piger ud af i alt 120 studerende på uddannelsen.

- Det er fedt nok, siger hun.

I hvert fald noget af tiden. For der er ikke så meget stress og pigefnidder, når man kun er omgivet af drenge.

Alligevel savner Louise Lastein at have kvindelige medstuderende, der kan bidrage med nogle andre input. Og så fungerer det bare bedre, når piger og drenge samarbejder.

Derfor har hun sammen med fem andre kvindelige it-studerende meldt sig som underviser på en it-camp specielt rettet mod piger i gymnasiealderen.

Piger vil løse problemer

It-campen bliver holdt under overskriften “IT der gør dig sundere”. Ideen er, at pigerne skal bruge teknologien til at løse en konkret udfordring: At få folk til at bevæge sig mere.

Ifølge Uffe Kjærulff, der er studieleder på IT-uddannelserne på Aalborg Universitet, AAU, har piger nemlig en anden tilgang til it end drenge. Pigerne vil gerne, hvad teknologien kan bruges til.

- Drenge synes ofte, at teknologien i sig selv er fascinerende. Det synes piger ikke i samme grad. Jo, hvis den kan bruges til at løse reelle problemer med, siger han.

Forvirret over fremtiden

De 24 piger, der har tilmeldt sig it-campen på AAU får i løbet af 48 timer mulighed for at udvikle, programmere og teste den løsning, der skal få en bestemt målgruppe til at bevæge sig mere.

En af dem er 16-årige Caroline Risom er 16 år, der går i 1.G på HTX i Skive. Hun så et opslag om campen på det sociale medie Instagram og meldte sig til for at finde om et it-uddannelse er noget for hende:

- Jeg er forvirret over, hvad jeg skal efter gymnasiet. Jeg er egentlig ikke særlig god til it, så jeg er for at lære noget nyt og høre om de forskellige it-uddannelser og blive inspireret em masse, siger hun.

"Et demokratisk problem"

Danmark kommer i 2030 til at mangle 19.000 it-specialister, vurderer Erhvervsstyrelsen. Det kan gå hen og blive et alvorligt problem for den digitale omstilling og danske virksomheders konkurrenceevne.

Men udfordringen er ikke kun at skaffe flere kvikke hoveder til it-fagene. Det handler i lige så høj grad om, at både drenge og piger vælger it-uddannelserne.

- Det kan går jo hen og bliver et decideret demokratisk problem, hvis det kun er det ene køn, der kommer til at designe vores samfund, siger Uffe Kjærulff.

Reklamefolkenes skyld

I 1980’erne var op mod en fjerdedel af alle it-studerende kvinder. Siden er andelen bare faldet, og i dag er der maksimalt 10 procent kvinder på uddannelserne. På enkelte helt ned til to procent.

- Det med at programmere og arbejde med it, var noget kvinder engang gjorde, konstaterer Lene Pries-Heje, der er studieleder på IT-Universitetet, ITU, i København.

Det burde ellers være modsat ifølge Uffe Kjærulff. For it fylder jo mere og mere i vores hverdag.

- Men det er reklamefolkenes skyld, griner han.

I hvert fald delvist. For dengang it og teknologi begyndte at blive markedsført som noget, almindelige mennesker kunne have hjemme i stuerne, blev piger og kvinder skrevet ud af fortællingen.

- Atari-konsollerne, Commodore 64 osv. De blev markedsført som drengelegetøj, og så sneg det sig ind i bevidstheden, at computere ikke er noget for piger, siger Uffe Kjærulff.

Den opfattelse kan den 18-årige camp-deltager Sofie Nørskov nikke genkendende til:

- Jeg har hørt fordomme om, at kvinder er lidt for dumme til det, og at vi ikke kan finde ud af det på samme måde som mænd, så vi skal søge hjælp hos dem, hvis vi har problemer med vores computere, siger hun.

"Team gangstativer" er godt i gang med at teste deres app, som skal holde ældre i gang i hverdagen. Til venstre ses Sofie Nørskov, der går i 2.G på HTX i Kongerslev. Hun har meldt sig til campen for at finde ud af, hvilke muligheder der er inden for it. Selvom hun interesser sig for it og teknologi, ved hun nemlig meget lidt om, hvad man egentlig kan uddanne sig til. (Foto: Maja Hald)

Apps til ældre, deprimerede og skolelærere

På Aalborg Universitet er pigerne på it-campens anden dag godt i gang med at brugerteste den løsning, de er kommet op med for at få folk til at bevæge sig mere.

De fleste har kastet sig over at lave en app.

“Team gangstativer” har fokus på, hvordan man kan få ældre til at bevæge sig i hverdagen, mens “Team glad igen” gerne vil hjælpe deprimerede mennesker til at få rørt i et omfang, der passer til deres sindstilstand på dagen.

Caroline Risom har været en del af “Team daily active”, som vil have folkeskolelærere til at bevæge sig mere via en konkurrence-app.

- Det har været rigtig og udfordrende, fordi vi er startet fra bunden af, og nu har vi lavet vores egen app til lærere, hvor de konkurrerer om, hvem der går flest skridt i løbet af en dag, fortæller hun.

Venteliste til it-klubaftener

AAU er ikke det eneste universitet, der har taget initiativ til en it-camp for piger. I Aarhus og på ITU findes lignende tiltag. Og universiteterne arbejder også på andre tiltag, der skal lokke piger - og unge generelt, til it-uddannelserne.

På ITU har man fx inviteret en række folk fra amerikanske uddannelsesinstitutioner, der har knækket kurven, og i dag har omkring en 50/50 procent fordeling af kønnene på deres it-uddannelser.

I Aalborg arrangerer man blandt andet klubaftener i samarbejde med foreningen Coding Pirates, hvor børn i folkeskolealderen kan komme og lege med teknologi og programmering. Et initiativ, der er populært blandt både piger og drenge.

- Der er ventelister til de her aftener, så vi arbejder videre med andre initiativer i det spor, siger Uffe Kjærulff.

Caroline Risom (midt i billedet) går i 1.G på HTX i Skive. Hun synes ikke selv, at hun er særlig god til it. Alligevel meldte hun sig til campen, efter hun havde set et opslag om det på Instagram. "Jeg er forvirret over, hvad jeg skal efter gymnasiet. Så det er en god mulighed for at se, om en it-uddannelse er noget for mig," siger hun. (Foto: Maja Hald)

Piger og drenge er lige gode til programmering

Det handler nemlig om at få fat i pigerne og skabe deres interesse for teknologi allerede i en ung alder, mener Uffe Kjærulff.

Lene Pries-Heje er enig:

- Vi ved fra undersøgelser, at at deres forestilling om, hvad de skal lave, hvad deres karriere skal være, skabes tidligt i livet.

Hun indrømmer, at hun langt fra ved, hvad der præcis skal til for skabe øget interesse for it blandt piger.

Deres hjerner er lige så gode til at lære programmering, matematik og andre it-fag, som drengenes. Der er ingen fysisk kønsforskel, siger hun.

Er bange for at fejle

Til gengæld tyder noget på, at pigerne lider en form for præstationsangst.

Gennem interviews med egne studerende, har It Universitetet fundet ud af, at pigerne synes, at de har for lidt forhåndsviden til at kunne søge ind på en it-uddannelse.

- Pigerne er bekymrede, fordi de føler sig bagefter drengene, der har programmeret og leget med it i årevis. Piger er mere perfektionistiske og bange for ikke at lykkes, men vi må gøre noget for at få dem til at forstå, at de ikke er diskvalificerede, fordi de ikke kan programmere på forhånd, siger Lene Pries-Heje.

Tilbage på it-campen kan underviser og software-studerende Louise Lastein godt mærke, at pigerne har en vis frygt for at fejle. Og hun har den også selv.

- Jeg tror, at piger er opdraget til, at tingene skal være perfekte fra starten, hvor drengene bare prøver noget, fejler og prøver igen. Derfor kræver det selvfølgelig mod at kaste sig ud i en it-uddannelse, men det er mit råd til andre piger: Hav mod til at prøve det, siger hun.

Erhvervsliv er nødt til at hjælpe

Hverken Lene Pries-Heje eller Uffe Kjærulff mener, at universiteterne alene kan klare opgave med at tiltrække flere it-studerende og specielt flere piger.

Erhvervslivet skal også på banen.

- Når pigerne ikke kan se sig selv i en it-karriere, er erhvervslivet nødt til at hjælpe med at ændre på det image, siger Lene Pries-Heje.

Virksomhederne kalder nemlig ikke kun på flere it-hjerner. De kalder også på større diversitet. Forskellige ideer fra forskellige køn giver nemlig bedre produkter, understreger hun.

Louise Lastein (tv) og Sara Nielsen (th) underviser pigerne på it-campen. De er begge i gang med en it-uddannelse på Aalborg Universitet. Sara Nielsen læser produkt- og designpsykologi, mens Louise Lastein har kastet sig over softwareuddannelsen. Hun er en af bare to piger - ud af 120 studerende - på uddannelsen. (Foto: Maja Hald)

Skal ske noget nu

Men allerede nu mangler Danmark it-specialister, og lige nu ser mangel kun ud til at blive større i fremtiden.

Lene Pries-Heje erkender, at man på ITU måske er kommet sent i gang med at få fokus på problemet. Til gengæld sættes der nu turbo på udviklingen, så man finder ud af at få flere kvinder til.

Uffe Kjærulff håber, at universiteter, erhvervsliv og brancheorganisationer kan gå sammen om markedsføring, store kampagner og koordinerende it-camps, så det bliver sat på dagsordenen blandt den brede befolkning, at it også er noget for piger.

For hvis der skal ske noget, skal det ske nu.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt vi kan vende manglen på it-folk. Det kræver virkelig en indsats. Hvis vi kan gøre det samme som de her amerikanske universiteter, der virkelig har vendt skuden, kan det måske lykkes. Men også kun hvis vi kan det, siger Uffe Kjærulff.

Facebook
Twitter