It-kriminelle kan ribbe dig - også selvom du har lukket dine bankkort

​Det har Steen Hardenberg oplevet forsøg på. Økonomisk kriminalitet er stigende, og it-kriminalitet er en del af årsagen.

Dankortmisbrug er et af de største problemer i forhold til it-kriminalitet. Derfor har dankortetjenssten Nets lanceret et produkt, der via kunstig intelligens skal undersøge misbrugstendenser. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Jakken hænger på stoleryggen, mens snakken går og buffeten bliver besøgt.

- Jeg bemærkede da godt, at der sad en ved det næste bord, som stødte ind i min stol, når han rejste sig, fortæller Steen Hardenberg i Harddisken på P1 om økonomisk kriminalitet.

Steen Hardenberg er pensioneret lektor, og lige om lidt opdager han noget rigtigt irriterende.

- Da jeg forlod restauranten og skulle tage bussen ud til min parkerede bil, manglede jeg pludselig min pung. Så var jeg godt klar over, hvad der var sket, fortæller han.

Hvis du har fået stjålet din pung eller mobiltelefon, så ved du, hvordan Steen Hardenberg har det, som han står der og klapper sig på lommerne for at finde sin pung.

Stigende økonomisk kriminalitet

Selvom Steen Hardenberg både er irriteret og ærgerlig, så skynder han sig at lægge følelserne væk og får lukket kortene i pungen via bankapps på sin telefon.

Den mest udbredte form for it-kriminalitet mod privatpersoner er betalingskortsmisbrug.

Ifølge Nets, der driver dankortets systemer, var der sidste år over 55.000 tilfælde af misbrug af dankort, hvor der blev hævet 1000 kroner eller mere. Det er dobbelt så mange som året før. 2016’s tal er særligt præget af en stor misbrugssag.

Men generelt er økonomisk kriminalitet - heriblandt internetkriminalitet - stigende. Der er sket en firedobling fra 2007 til sidste år i sigtelser angående økonomisk kriminalitet. Det viser tal fra politiet.

Steen Hardenberg får derfor lukket sit bankkort og rejser på sin kones regning hjem.

Men tyven giver ikke op.

Nye mobilabonnementer og smartphones

- En måned senere begynder der at trille regninger ind fra forskellige telefonselskaber på noget, jeg slet ikke har bestilt: Abonnementer og køb af iPhones, fortæller Steen Hardenberg.

Tyven udnytter den personlige information, der er i Steen Hardenbergs pung, til at bestille varer på nettet.

Og det lykkes tyven at afhente to iPhones på et posthus langt fra Steen Hardensbergs bopæl.

Selvom Steen Hardenberg har bedt posthuset om ikke at udlevere pakken sker det alligevel ved en fejl. Tyven har jo stadig både kørekort og sygesikring, som vedkommende kan bruge til at snyde posthuset.

Men da Steen Hardenberg modtager endnu en sms om, at der kommer en pakke med noget dyrt hardware til ham, og det denne gang er på hans eget posthus, så reagerer han igen.

Han beder posthuset slå alarm til politiet, så snart nogen kommer og beder om pakken.

- Og så skete der det, at der faktisk kom nogle unge mennesker for at hente pakken. Og personalet hold dem hen og politiet kom og fik fat i kraven på dem, fortæller Steen Hardenberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk