IT-mekkaet Silicon Valley er skabt til satire

Satire tv-serien Silicon Valley trækker seere og forsider på at gøre nar af californiske tech-nørder.

TV-serien Silicon Valley er satire, som kæmper med at overgå virkeligheden

Fem nørder i et hus. De bor i køjesenge. De arbejder i dagligstuen. Ejeren af huset lader dem bo gratis mod at få 10 procents ejerandel af alt, de opfinder. En af dem skriver en algoritme, der er helt utrolig god til at komprimere video til en mindre størrelse, så det nemmere kan streames på nettet uden at miste den høje billedkvalitet. Han vil gerne starte sit eget firma baseret på sin opfindelse. Den eneste hurdle er, at han - teknisk set - var ansat hos techgiganten Hooli, da han skrev koden. Men skrev han i arbejdstiden? Eller i sin fritid? Lyder det som en klassisk sag fra Silicon Valley? Det er det også. En sag fra satire-tv-serien Silicon Valley, der nu kører med stor succes i tredje sæson på HBO. Hver søndag lige efter Game of Thrones.

Virkelighed overgår fiktion

- Vi prøver at starte med virkeligheden, siger Dan Lyons, tidligere IT-journalist og nu en af forfatterne på holdet bag serien Silicon Valley.

Han fortæller om de fem fyre i den fiktive virksomhed Pied Piper, at de som regel er ret uheldige og derfor også meget nemme at holde af. De prøver at rejse penge og få kunder, men de bliver snydt, sagsøgt og rent ud sagt røvrendt på en sjov måde, fordi de er en flok amatører.

- Folk i branchen synes, at Silicon Valley er sjov, fordi den minder utroligt meget om livet i Silicon Valley. Formen er naturligvis satire og overdrivelse, men historierne og personerne har altid et element af virkelighed i sig, siger Dan Lyons.

Lavede parodi på Steve Jobs

Han stod for et årti siden bag bloggen The Secret Diary of Steve Jobs, hvor han anonymt gav sig ud for at være den berømte Applestifter, som skrev særligt utiltalende og grove kommentarer om IT-branchen. Bloggen var satire. Den fik læsere over hele verden.

Bloggen skulle udvikles til en tv-serie, men kom aldrig længere end manuskriptform. Men manuskriptet havnede senere hos gruppen af forfattere bag serien Silicon Valley, som ringede til Dan Lyons og spurgte om han ville med på deres hold?

- De var alle sammen vant til at skrive komedieserier, så de kunne godt tænke sig at få en erfaren tech-journalist med på holdet, og eftersom jeg havde erfaring med at skrive satire, så spurgte de mig, fortæller han.

Ingen relation til nulevende mennesker - måske...

Når man ser Silicon Valley og har lidt kendskab til virkelighedens Silicon Valley og de virksomheder og personer, som bor dér, så kan man ikke undgå at blive mindet om visse virkelige mennesker.

- Jeg håber ikke, at det er tilfældet, for nogle af figurerne er virkelig dårlige mennesker, griner Dan Lyons.

F. eks. er der Ehrlich Bachman med det store krøllede røde hår. Han har tjent penge på salg af firmaet Aviato og kører nu en inkubator i sit private hus, hvor Pied Piper bor. Ehrlich er mildest talt socialt handicappet, selvovervurderet, glad for stoffer og generelt lidt af et fjols, som altid har sort uheld med damerne. Men helt klart også en af de sjoveste figurer i serien.

En figur tættere på virkeligheden er Bighead, der egentlig hedder Nelson Bigetty. Men bliver kaldt Bighead, fordi han ikke fatter en brik af, hvad der foregår omkring ham. Han besidder et totalt Fætter Højben held, der hele tiden skubber ham opad i systemet og gør han velhavende.

- I virkelighedens Silicon Valley er Bighead nu blevet slang for en ikke særlig talentfuld person, som på forunderlig vis hele tiden er det rigtig sted på det rigtige tidspunkt. Han er ikke ond - faktisk er han utroligt sød og uskadelig - men heller ikke særligt begavet, fortæller Dan Lyons.

Dan Lyons mener, at mange folk i Silicon Valley - og i tech-branchen generelt - ikke helt fatter, hvor heldige og priviligerede, de er. De er nærmest bare faldet over en Joakim von And-agtig bunke penge ved et tilfælde. Deres liv er på mange måder meget virkelighedsfjernt.

Konen forstår ikke hans jokes

Dan Lyons selv bor i en forstad til Boston i den modsatte ende af landet. Han flyver til Los Angeles om sommeren og arbejder med holdet på Silicon Valley. Med et glimt i øjet bemærker han, at hans naboer i Boston nok betragter ham som arbejdsløs, eftersom han altid er hjemme. Men i virkeligheden skriver han på en bog med titlen “Disrupted”.

- Den handler om at blive fyret fra Newsweek. Om at være 50 år gammel og tænke - jeg bliver nødt til at prøve noget nyt. Jeg havde fået blod på tanden med min blog, så jeg ville være en hip tech fyr. Så blev jeg ansat i en start-up, som jeg lavede marketing for. Men det gik ikke så godt. Jeg var der i 1,5 år, men det er ikke nemt at genopfinde sig selv. I IT-branchen er du gammel, når du er 40. Hvis du er 50, så reagerer folk, som om de har set et spøgelse. Det overraskede mig meget, for i journalistbranchen følte jeg mig aldrig gammel, siger han om at befinde sig i en branche, hvor ingen er over 30 år gammel, fortæller Dan Lyons.

Bogen handler også om de hidsige værdiansættelser i IT-branchen for tiden. Dan Lyons er overbevist om, at vi befinder os i en boble igen. En verden, hvor alle tror, at de kan blive stenrige, men hvor nogle også må sande, at det bliver de bare ikke. Men den korte historie er, at det er en sjov historie om at arbejde i en start-up.

Selvom virkelighedens Silicon Valley ikke var en succes for Dan Lyons, så går det fint med fiktionens Silicon Valley. Hans egne børn elsker serien, men det kniber med hustruens interesse.

- Jeg tror, at hun måske har set ét helt afsnit, siger han. Hun synes ikke, at det er sjovt.

Humoren er da også noget drengerøvsagtig, som startup-udlejeren Erhlich Bachman, der går rundt og siger ting som “I’m an incubator and I own 10 procent of all you do” iført en t-shirt med påskriften “I know HTML - how to meet ladies”. Det er fladpandet nørdhumor for drengerøve.

Facebook
Twitter