Iværksættere vil lave internet - hvor du ejer dine data

Iværksætter-firmaet Blockstack har rejst 326 mio. kroner til at lave et internet, hvor du selv har kontrol over dine data, sikkerhed og frihed.

Blockstack vil lave en browser, der skal benyttes sig af blockchain-teknologi til at lave et decentraliseret internet, der beskytter privatliv og personlige data. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Iværksættervirksomheden Blockstack beskriver deres produkt som en ny slags internet, der lader dig at bruge apps uden at opgive dine data, sikkerhed eller frihed.

Det er et radikalt opgør med den måde tingene fungerer på i dag, hvor både vores data og vores sikkerhed er overladt til virksomheder som Facebook og Google, der udbyder de services, vi benytter os af til daglig.

I sidste uge rejste virksomheden 52,8 millioner dollar (mere end 326 millioner kroner) fra en række investorer, skriver hjemmesiden VentureBeat. Pengene skal de nu bruge til at realisere visionen om at udvikle deres Blockstack-browser og den underliggende teknologi.

Blockstack-browseren er forudsætningen for at bruge Blockstacks teknologi, men det store potentiale ligger i de apps, der udvikles til at køre i browseren. De skal være alternativer til services, vi allerede bruger. Alternativer, der i deres natur beskytter os og vores data, ved hjælp af decentralisering.

Nogle af de apps Blockstack er klar med, er ganske dagligdags, som for eksempel en huskeliste. (Foto: Esben Hardenberg © Esben Hardenberg (skærmdump))

Decentraliseringen beskytter dig

Decentralisering af data betyder at dine personlige informationer ikke ligger på en server i en lagerhal, som det er tilfældet hos for eksempel Google og Facebook, men i stedet på din egen computer.

Det er en fordel for privatlivsfokuserede brugere, der ikke skal bekymre sig om, at deres data bliver lækket sammen med millioner af andre menneskers, som det var tilfældet med for eksempel Yahoo-hacket og adskillige andre i de seneste år.

Med Blockstack-tilgangen lægges der en digital nøgle, som kun du har kontrollen over, på din computer. Lagerpladsen til din data er lige nu noget Blockstack står for, men med tiden vil du kunne vælge andre services - som for eksempel Dropbox eller din egen computer.

De første apps er klar

Det fulde udbytte af Blockstack skal komme fra apps, der laves særligt til at køre på systemet.

De første af dem er klar, og du kan blandt andet prøve en Airbnb-lignende service, hvor man kan leje og udleje værelser og lejligheder. Der er også et blog-netværk, der minder om Medium-platformen og en app, der lader brugeren opbevare sine egne sundhedsoplysninger i krypteret form.

Disse apps fungerer som et bevis for at teknologien fungerer. Flere skal komme til og app-udviklere kan se frem til at blive betalt i bitcoin eller anden kryptovaluta, hvis de kræver noget for deres service.

Endnu langt fra målet

Der er flere ting, der kan udfordre firmaets videre vækst og fremtid. Først og fremmest skal der tilbydes flere apps, som tilmed skal være af en type der er populære nok til at tiltrække flere brugere. Dette håber Blockstack kan løses ved at give en økonomisk bonus til dem, der bygger populære apps til platformen.

Løsningen skal også bevises i praksis med mange brugere, der alle skal have en god oplevelse med Blockstack. Det betyder at man, selv om man ikke har en hurtig computer eller en hurtig internetforbindelse, skal kunne bruge systemet på samme måde som dem, der har.

Grundlæggeren Ryan Shea fortæller til VentureBeat, at han ikke mener, dette er et problem, da det er forholdsvis små apps, og fordi de allerede ligger lokalt på brugerens computer.

Du kan prøve Blockstack allerede nu på deres hjemmeside.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter