Kæmpe EU-ja til lavere mobilpriser

EU-parlamentet stemte tidligere i dag ja til at afskaffe den mérpris, man betaler for bruge mobilen i udlandet. Forslaget gled igennem næsten uden modstand.

Det bliver billigere at bruge den her i udlandet.

Med stemmerne 534 for mod sølle 25 imod, afskaffede EU-parlamentet tidligere i dag de såkaldte roamingtakster - altså den mérpris, som EU-borgerne betaler, når de bruger mobilen under rejser i andre EU-lande.

Tiltaget ventes at træde i kraft den 15. december, 2015, forudsat at det godkendes af medlemslandene.

De høje priser for at bruge mobilen i udlandet har gennem årene været en ubehagelig overraskelse for folk, der tog mobilen med på ferie. Særligt de senere år har smartphones med højt dataforbrug resulteret i skyhøje regninger for dem, der glemte at slå dataroaming fra, når de forlod hjemlandet.

Mange tidligere indgreb

EU har flere gange grebet ind og reguleret priserne nedad - men nu kommer så det endelige indgreb, der helt fjerner enhver overtaksering under udlandsrejser inden for EU.

Det var dog ventet at parlamentet ville stemme ja, for forslaget var på forhånd gledet igennem parlamentets industriudvalg, hvor Venstres Jens Rohde for få uger siden tog forskud på glæderne og erklærede, at roamingen nu reelt var så godt som afskaffet.

- Dette er hvad EU handler om. At slippe af med barriererne for at gøre livet lettere og billigere. Vi bør vide, hvad vi køber, vi bør ikke blive flået, og vi bør have muligheden for at skifte mening, sagde kommissær for den digitale agenda, Neelie Kroes efter afstemningen.

Del af større pakke

Roaming-indgrebet er en del af en større telepakke, der skal harmonisere telemarkederne på tværs af EU. Ved dagens afstemning stemte parlamentet samtidig for netneutralitet - et kompliceret begreb, der betyder at teleselskaber ikke må diskriminere tjenester som fx. Skype, eller lave en forretning ud af at tilbyde nogle tjenester forrang gennem spidsbelastningsperioder på nettet.

Herhjemme har brancheforeningen Teleindustrien tidligere spået, at indgrebet ikke vil gå ud over de priser, vi betaler for telefoni her til lands. Til gengæld kan man risikere, at teleselskaberne kan vælge at hente de tabte indtægter ved at investere mindre i deres mobilnet.

Facebook
Twitter