Kickstarter: Ingen snyd i kæmpe drone-konkurs

Journalisten, som blev hyret af Kickstarter til at kulegrave drone-fiaskoen, har offentliggjort sin lange rapport.

Journalisten, som blev hyret af Kickstarter til at kulegrave drone-fiaskoen, har offentliggjort sin lange rapport. (© Kickstarter)

Den lille drone "Zano" var tilsyneladende en kæmpe succes på Kickstarter, men den lille flyvemaskine endte som kolossal fiasko.

I en netop publiceret artikel fortæller journalisten Mark Harris hvordan det kunne gå så galt.

Højt at flyve...

Det begyndte som lidt af en drøm.

Zano-dronen skulle kunne holde sig i luften i 15 minutter af gangen, automatisk undgå forhindringer, og lave video-selfies af ejerne.

Løfterne fik 12.000 mennesker til at investere ialt næsten 25 millioner kroner i dronen - det mest succesfulde europæiske crowdfundingprojekt nogensinde.

Men i november gik det engelske firma bag dronen konkurs efter kun at have leveret et fåtal droner, som tilmed ikke fungerede som lovet.

Journalist kulegraver konkursen på Kickstarter

Kæmpe-konkursen fik Kickstarter til at hyre den uafhængige journalist Mark Harris til at skrive en rapport om fiaskoen, og kortlægge hvordan det kunne gå så galt.

Rapporten er altså netop blevet offentliggjort, og Mark Harris har været grundig.

Der er omkring en times læsning i den lange artikel på Medium, som i detaljer gennemgår Zanoprojektets historie, i medgang og modgang.

Overdrevne løfter, men intet kriminelt

Hans konklusion er, sagt helt kort, at folkene bag Zano ikke groft har bedraget deres støtter, selvom nogle af pr-videoerne nok har overdrevet dronens egenskaber.

Udviklerne har været alt for optimistiske og alt for kæphøje, men blev paradoksalt nok både ramt af projektets kompleksitet og af den overvældende succes.

Der er dog næppe foregået noget kriminelt, mener Mark Harris, der imidlertid vurderer at folkene bag Zano nok aldrig havde kunnet bygge den avancerede drone med alle de lovede features.

Den fulde rapport kan læses her, og kan tjene som inspiration for andre crowdfundingprojekter - og måske som advarsel for potentielle investorer...