Kina vil lukke VPN-huller i The Great Firewall

Landet strammer internet-censuren.Private forbindelser, der omgår statscensuren, skal fremover godkendes af regeringen.

Kina skruer op for censuren i optakten til den 19. partikongres. (Foto: Karen Roach © Scanpix)

En 14 måneder lang kampagne imod uatoriserede internetforbindelser er skudt igang i Kina. Inkluderet i kampagnen er såkaldte VPN-forbindelser virtuelle private netværk, der kan omgå landets omstridte nationale firewall.

En meddelelse fra Industri- og IT-ministeriet, der blev udsendt i søndags, proklamerede, at alle kabel- og VPN-forbindelser skal godkendes af regeringen på forhånd - hvilket vil gøre de fleste VPN-udbydere ulovlige.

Det betyder, at de fleste af landets 730 millioner internetbrugere nu har en ulovlig forbindelse.

Den såkaldte "rensning" begynder øjeblikketligt og fortsætter indtil 31 marts 2018.

Ministeriet påpeger ifølge South China Morning Post, at "det kinesiske internetudbyder-marked udviser tegn på en rodet udvikling, der kræver presserende regulering og styring".

De VPN-firmaer som den kinesiske avis har talt med, arbejder allerede på løsninger, der kan omgå de nye regler.

Kina blokerer adgangen til en lang række af de mest populære services og hjemmesider i verden, bl.a. Google, Facebook, Twitter og YouTube - og ikke mindst flere pornotjenester. Ifølge organisationen Greatfire.org, blokerer landet 135 ud af de 1000 mest populære sider.

Derfor bruger mange kinesere og udlændinge i Kina VPN-forbindelser, der kan omgå den statslige censur.

Ifølge en tidligere kronik i South China Morning Post handler de nye stramninger sandsynligvis om den kommende 19. partikongres, hvor der skal gøres status for landets situation og lægges politik for de næste fem år.

Embedsmænd fra den Kinesiske Cyberspace Administration (CAC) garanterede i begyndelsen af januar deres loyalitet til ledelsen i det Kommunistiske Parti, som ledes af præsident Xi Jinping.

I en meddelelse fremhævede CAC, at de ville prioritere et miljø online, der var "befordrende for en succesfuld 19. partikongres".

Angiveligt har flere brugere af sociale medier i Kina allerede oplevet langsommere og nedbrudte VPN-forbindelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk