Kinesisk supercomputer smadrer al konkurrence

Den nye nummer ét er på voldsomme 93-Petaflops - næsten tre gange så kraftig som nummer to - og baseret på kinesiske processorer.

Sunway TaihuLight er bygget ved National Supercomputing Center i byen Wuxi. (Foto: Jack Dongarra © Top500.org)

Den halvårlige liste over verdens kraftigste supercomputere fra organisationen Top500.org udkom i dag, og den er totalt domineret af Kina. Faktisk i en grad som aldrig før.

Øverst ligger den spritnye supercomputer Sunway TaihuLight (Blåt lys), der med sine 93 petaflops - den måde supercomputeres regnekraft vurderes på - er næsten tre gange så kraftig som den tidligere nummer et Tianhe-2, der også er fra Kina.

93 petaflops svarer til omkring 93 billiarder såkaldte flops-beregninger i sekundet. Top500 vurderer en supercomputers regnekraft ved hjælp af et såkaldt benchmark, der kaldes HPL.

Bortset fra førstepladsen er top 10 uændret i forhold til sidste år.

Ny hjemmebygget processor

Udover en hidtil uhørt regnekraft er den helt store nyhed omkring Sunway TaihuLight, at den er baseret på processorer, der er designet og bygget i Kina.

Tidligere supercomputere i landet har været bygget af amerikansk-udviklede chips fra fx Intel, AMD og Nvidia.

Sunway TaihuLight er bygget ved National Supercomputing Center i byen Wuxi og skal bruges til forskelligt forsknings- og ingeniørmæssigt arbejde indenfor klima, vejr-modellering, medicinsk forskning, avanceret produktion og dataanalyse, skriver Top500.org.

- Som det første system i Kina, der er fuldstændigt baseret på hjemmedyrkede processorer, demonstrerer Sunway TaihuLight, Kinas betydelige fremskridt med at designe og producere computersystemer i stor skala, siger Dr. Guangwen Yang, der er centerets direktør til Top500.org.

Bruger mindre strøm end forgængeren

Chippen bag det hele er nyeste udgave af processoren ShenWei, der er en 260-kernet såkaldt RISC-processor, som kan beregne tre teraflops per styk. Der sidder 40,960 af dem i supercomputeren, der har en teoretisk regnekraft på omkring 125 petaflops.

ShenWei-processorens udvikling blev i april 2015 sat på højtryk, da USA indførte embargo på processorteknologi til landet. Noget, der sandsynligvis har sørget for, at nummer to på den nye liste, ikke allerede har overgået 100 petaflops. - Tianhe-2 stod nemlig overfor en opgradering med Intels Xeon-processor.

Noget tyder på, at den kinesiske ShenWei-processor er overraskende strømsvag. Den nye supercomputer bruger nemlig angiveligt mindre strøm end netop Tianhe-2 - på trods af, at den er næsten tre gange så kraftig.

TaihuLight bruger 15,3 megawatt mens Tianhe-2 bruger hele 17,8 megawatt.

Softwaren får allerede ros

Tidligere har kinesiske supercomputere fået kritik for at være veludviklede rent hardwaremæssigt, men at halte på softwarefronten. Det har betydet, at supercomputerne ikke er blevet udnyttet særligt godt.

Men ifølge Top500-eksperten Jack Dongarra er tre videnskabelige simulatorer, som er kørt på TaihuLight, allerede blevet udvalgt til den prestigefyldte Gordon Bell Prize for specielt godt supercomputersoftware.

Jack Dongarra har forfattet en rapport om TaihuLight, hvori han konkluderer:

- Det faktum, at der er store applikationer og Gordon Bell-nomineringer, som kører på systemet, er imponerende og viser, at systemet er i stand til at køre rigtige programmer og ikke bare er et stunt, skriver han.

Kina fylder mere og mere på liste

Med både første og andenpladsen på listen - og flere pladser på listen end nogensinde før - er Kina i fuld gang med at skubbe USA af supercomputer-tronen.

Kina overgår endda USA på den samlede regnekraft. Og det er første gang nogensinde, at USA ikke dominerer i antal pladser på listen og samlet regnekraft.

Endnu mere imponerende er det måske, hvor hurtigt Kina har halet ind på USA.

For ti år siden stod Kina for 28 computersystemer på listen. I dag har de 167 mod USA's 165.

USA gør dog, hvad de kan for at komme tilbage til toppen af listen. Sidste sommer bestilte præsident Barack Obama en supercomputer på 1 exaflop - hvilket svarer til hele 1000 petaflops. Over ti gange så kraftig som Sunway TaihuLight.