Kø til den mest anonyme, anonyme app

Nyeste skud på stammen indenfor anonyme sociale netværk, tager anonymiteten et skridt videre.

Cloaq er det nyeste bud på et anonymt socialt netværk. Du kan oprette en konto uden at afgive nogen former for information om dig selv. (© Skærmbillede fra Apples App Store)

Først var der Whisper, så kom Secret, on nu kommer så Cloaq.

Bag navnene gemmer sig tre forskellige, men alligevel temmelig ens, anonyme sociale netværk. Et sted hvor du kan dele viden du ligger inde med eller dine inderste tanker, uden at du skal give din identitet til kende.

Det Cloaq (som stavet Cloak betyder at skjule eller tilsløre) kan tilbyde, er ifølge firmaet selv en endnu højere grad af anonymitet, end det er tilfældet hos deres to konkurrenter.

Du skal hverken opgive et navn, en emailadresse eller et telefonnummer. Du vælger endda ikke selv dit brugernavn.

Dit navn er alpha4798

Brugernavne bliver automatisk tildelt nye brugere startende fra alpha1, alpha2 og så videre. Når der ikke er flere alpha-brugernavne tilbage, skifter de så videre til beta1, beta2, beta3…

Det eneste du skal gøre, når du starter app'en er at vælge et kodeord. Du skal ikke oplyse nogen former for information om dig selv.

Begrundelsen for at gøre det på denne måde er, at hvis Cloaq skulle blive hacket, så er der ingen forbindelse, mellem de beskeder du har skrevet og dig selv.

Cloaq er spritny, og til en start lukker de kun nye brugere ind i et meget begrænset antal. Alle kan få lov at downloade app'en og være gæst, men der kan altså gå lidt tid, inden det bliver din tur til at at få dit alpha- eller beta-navn, og du selv kan begynde at skrive anonyme beskeder eller svare på andres.

Uden identitet spiller alle på den samme bane

Cloaq er i skrivende stund kun tilgængelig på iPhone.

I beskrivelsen i App Store begrunder folkene bag app'en - som iøvrigt er anonyme - hvad tanken bag et anonymt socialt netværk er.

- Uden nogen identitet starter alle på det samme niveau. Tanker og idéer spreder sig baseret på deres egne meritter, og ikke på baggrund af den eksisterende sociale status personen der skriver dem har.

Er det godt med anonym debat?

Om det bringer noget godt med sig, når folk kan sige, hvad de har lyst til, uden at skulle stå på mål for sine ord og meninger, handler en af de første debattråde på Cloaq netop om. Her er der - måske ikke så overraskende - bred enighed om, at det er positivt at kunne udtrykke sig anonymt.

- Anonymitet kan måske få nogle til opføre sig dårligt, men for andre betyder det, at de overhovedet kan få lov at ytre sig, skriver alpha601.

- Alle kommentarer er værdifulde, både gode og dårlige. Censur i en hvilken som helst form er ulækker, skriver alpha330, og alpha349 tilføjer, at de fleste folk er gode og opfører sig anstændigt.

Skulle der være problemer, med folk der går over stregen, så har en af de anonyme brugere et bud på en løsning:

- Jeg håber, at der vil blive indført et system, så man kan stemme 'skraldet' ud, skriver personen, der har fået tildelt brugernavnet alpha483.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter