Køb walisisk brintbil på abonnement fra 2018

Topersoners minibil skal være den grønneste nogensinde og løse transportbehovet i lokalområder.

Brintbilen Rasa kan køre fra 0-100 på ti sekunder, men forurener meget lidt. Til gengæld har den kun plads til to. (Foto: DR Viden/Screengrab)

Brintbiler virker som en virkelig god ide. De kan køre langt mellem optankninger, der kommer kun vand ud af udstødningen, og de har samme ydeevne som elbiler.

Men indtil videre er de både sjældne og ekstremt dyre.

Det vil walisiske Riversimple Movement lave om på. De har præsenteret det foreløbige design af brintbilen Rasa, der fra 2018 kan købes via en abonnementsplan, som vi kender det fra mobiltelefoner.

Planerne har allerede modtaget omkring 20 millioner kroner i støtte fra de walisiske myndigheder, og firmaet forventer ifølge deres pressemateriale at kunne bygge 5000 biler om året på en specialbygget fabrik i Wales.

Bilen er en aerodynamisk kile af kulfiber beregnet på to personer, der kan køre næsten 500 kilometer på 1,5 liter brint. Både produktionen af materialer og brændstof er fra starten designet til at afsætte så lille et økologisk fodaftryk som muligt.

Superkondensatorer monteret i bilen - en slags batterier, som kan lades op og aflades lynhurtigt - bliver ladet op hver gang bilen bremser, hvilket også er med til at forlænge bilens rækkevidde

Det giver alt sammen bilen en utroligt lav miljøpåvirkning på kun 40 g CO2/km.

.

0-100 på kun 10 sekunder

Rasa vejer kun 580 kilo, så brændselscellen på kun 8,5kW - taget fra en gaffeltruck - kan flytte bilen til 100 kilometer i timen på kun 10 sekunder. Til gengæld er tophastigheden kun cirka 120 kilometer i timen.

Selvom bilen måske ikke er nogen Ferrari at se på, har den papirerne i orden. Den er nemlig designet af Alfa Romeos tidligere designchef Chris Reitz. Og det kan blandt andet ses på døre, der næsten ligner noget fra Lamborghini.

Riversimple har designet bilen ud fra en ide om at de flestes behov kan dækkes af hvad de kalder en "lokal bil", et koncept de sammenligner med hvordan Citroen designede 2CV'en.

Det er en bil, der kan dække et behov om at kunne fragte folk rundt i lokalområdet - og altså løse et lokalt behov.