Køber af kæmpe bitcoin-formue står frem

Venturekapitalisten og tidligere Nyhedsavis-investor Tim Draper står nu frem som køber af bitcoins for op mod 100 millioner kroner fra narkositet Silk Road

Bitcoins findes ikke i fysisk form - men mange har lavet modeller. Nu har en amerikansk investor købt for 100 mio. kroner af dem. (Foto: KAREN BLEIER/Scanpix)

Det blev den hovedrige og yderst risikovillige investor Tim Draper, der i fredags gjorde rent bord og købte samtlige af de bitcoins, FBI sidste år konfiskerede fra det nu lukkede narkosite, Silk Road.

Det meddeler Tim Drapers samarbejdspartnere i bitcoinbørsen Vaurum, der sammen med Tim Draper nu skal bruge de mange bitcoins til at udvikle services til tredjeverdenslande med ustabile valutaer. De nærmere planer er dog endnu ukendte.

De 30.000 konfiskerede bitcoins var sendt på auktion af de amerikanske myndigheder, der afsluttede auktionen natten til lørdag.

Det er uvist hvor meget Draper har betalt for de knap 30.000 bitcoins, men markedsværdien var tidligere på ugen pænt over 100 mio. kroner. De mange bitcoins blev budt ud i ti portioner, og Draper formåede altså at vinde samtlige ti auktioner foran alle de øvrige interesserede bydere.

Kendt fra Nyhedsavisen

Tim Draper er medstifter af investeringsselskabet Draper Fischer Juvertson, der herhjemme er kendt for at have lovet at skyde penge i gratisavisen Nyhedsavisen, umiddelbart inden den gik konkurs i slutningen af sommeren i 2008.

Dengang droppede Tim Draper og hans partnere i 11. time at skyde et trecifret millionbeløb i Nyhedsavisen, hvorefter avisen kollapsede.

Auktionen over de knap 30.000 bitcoins var genstand for stor medieinteresse, fordi pengene stammer fra konti hos nettets største narkohandelsplads, Silk Road. Den formodede bagmand, Ross Ulbricht, blev i forbindelse med razziaen anholdt og sat bag tremmer, hvor han stadig afventer sin egen sag. Den er berammet til at begynde i november.

Flere personer er siden blevet anholdt for at sælge hash og narko via sitet, blandt andet i Sverige.

Nægter sig skyldig

Ross Ulbricht nægter sig skyldig, men dømmes han alligevel, kan en endnu større bitcoin-auktion være på vej. Ulbricht råder nemlig over en endnu større formue på over 144.000 bitcoins til en samlet værdi af over en halv milliard kroner. Det er penge, han indtil videre hævder at have tjent på ærlig og redelig vis.

Forud for auktionen kvajede de amerikanske myndigheder sig og slap en liste med navne på bydere løs. Ville man købe en blok bitcoins ved auktionen, skulle man på forhånd registrere sig og betale et depositum på 200.000 dollars. Det havde flere velkendte investorer gjort, viste det sig.

Bitcoins er en virtuel valuta, der findes i sit eget lukkede, selvregulerende system på nettet og møntfoden har det seneste års tid fået mere og mere opmærksomhed. Først fordi kursen steg som en raket, dernæst på grund af flere sager om hvidvask og narkokriminalitet, og endelig fordi den japansk baserede bitcoinbørs, MtGox, gik konkurs med et brag med milliardtab til følge.

Siden erklærede flere lande krig mod møntfoden. Den har dog også mange tilhængere, herunder Silicon Valley-legenden Marc Andreesen og de hovedrige Winkelvoss-tvillinger, der altså nu får følgeskab af Tim Draper

Facebook
Twitter